portré

2021.04.29. 14:00

Kezeivel formálja a világot a murgai keramikus

Vizin Balázs

Fotó: Makovics Kornél

A kerámia, az agyaggal való munka azt jelzi, hogy az ember erősen kötődik a természethez, az ősi elemekhez, vallja Ágoston-Papp Mónika, keramikus művész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja. „A szakmát tizennyolc éves koromban, az érettségi után ismertem meg. A nagybátyám meghívására a nyári szünetet Amerikában töltöttem, ahol megismerkedtem egy keramikus hölggyel. Ő olyan hatással volt rám, és akkora érdeklődést keltett bennem, hogy tudtam, mivel foglalkozom majd, ha hazaérek.” Ekkor ébredt fel benne a vágy a kerámia és az alkotás iránt, ami immár negyven éves szakmai múltra tekint vissza.

Murgán, a természet lágy ölén, családi házuk egyik szobájában készíti alkotásait. Változó stílusban és formavilágban alkot, igyekszik a szakmán belül mindent megvalósítani, a hétköznapi használati tárgyaktól kezdve, a cserépkályhákon és az oltárképeken át, mindent elkészít. – Ezt a szakmát nem lehet megtanulni – mondta Mónika, hiszen rendkívül sokféle alapanyag, égetési módszer létezik, a lehetőségek tárháza végtelen. Az agyag sokszor csak az égetés után veszi fel végső alakját, addig többször átformálódik, megreped, elgörbül. „A csalódások megtanítanak arra, hogy újra és újra talpra álljunk, ha nem úgy jöttek ki a kemencéből a tárgyak, ahogy terveztük.”

– Fontosnak tartom, hogy a hétköznapokban az embereket olyan tárgyak vegyék körül, amelyek minőséget sugallanak, szeretettel és odafigyeléssel készültek – mondta Mónika. – Alkotóként arra törekszem, hogy a szakma által nyújtott lehetőségek mindegyikében szerencsét próbáljak és megőrizzem az alkotás iránti vágyamat, amíg csak élek.

Büszkeségek

Nagyobb volumenű munkái közül a pécsi székesegyházban kiállított betlehemi kompozíciójára a legbüszkébb. „A férjemmel a tervezést beleértve, közel két évig dolgoztunk ezen az alkotáson. Éjt nappallá téve, tizenkét hónapig folyamatos munkával készítettük.” Büszkén emelte ki, a Budapesti Zugligeti Szent Család templom falait ékesíti egy négy és fél négyzetméteres oltárkép Mária mennybemeneteléről, amit szintén saját kezűleg készített.

Borítókép: Ágoston-Papp Mónika munkái igen változatosak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában