Kvíz

2021.04.21. 10:30

Mennyire ismeri Ön Törőcsik Mari filmjeit?

A Nemzet Színésze Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után április 16-án érte a halál.

TEOL

Törőcsik Mari 2012-ben egy tévéműsorban

Forrás: MTVA / Zih Zsolt

Fotó: MTVA Fotóarchívum/Zih Zsolt

Az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb magyar színművésze eljátszott mindent, amit színésznő eljátszhat: tragikus alakoktól komédiáig, társadalmi szerepektől zenés játékokig, karakterszerepekig. Megannyi színházi szerepe mellett több mint 120 tévé- és nagyjátékfilm képkockái őrzik emlékét.

Mennyire ismeri Ön Törőcsik Mari filmjeit? Kvízünkkel most letesztelheti tudását!

1.
A Színház- és Filmművészeti Főiskola operett szakának elsőéves hallgatójaként kapta meg Fábri Zoltán 1956-ban bemutatott filmjének főszerepét. A születésekor kapott Marián helyett a rendező javaslatára kezdte használni a Mariann, majd a Törőcsik Mari nev
2.
Főiskolás éveiben annyit forgatott, hogy három vizsgára nem jutott ideje, ezért diplomáját évtizedekkel később, az elmulasztott vizsgák pótlása nélkül kapta meg. Ekkor játszotta a címszerepet egy másik Fábri-moziban, amely Kosztolányi Dezső regénye alapj
3.
A Nemzeti Színház 1958-ban szerződtette. A következő három évben tíz filmet forgatott, a kor legjobb alkotásaiban játszhatott. Ilyen volt az az 1959-ben bemutatott vígjáték, amelyben többek között Szabó Gyula és Zenthe Ferenc voltak a partnerei.
4.
Ugyanebben az évben együtt játszott férjével, Bodrogi Gyulával – a színésszel 1956 és 1964 között alkottak egy párt – és a felejthetetlen Latinovits Zoltánnal. Mi volt a film címe?
5.
Ünnepelt színésznőként a kor legkiválóbb rendezőivel dolgozhatott együtt. Jancsó Miklós 1968-ban készült mozijában többek között Madaras József, Drahota Andrea és Kozák András volt a partnere.
6.
A hetvenes évek elején egy másik direktor-óriás, Makk Károly rendezte abban a filmdrámában, amelyben Darvas Ivánnal játszott együtt. A mozi 1971-ben Cannes-ban elnyerte a Zsűri díját.
7.
Megismerkedett későbbi férjével, Maár Gyulával, aki neki írt filmeket. Kállai Ferenc, Major Tamás és a fiatal Kern András is partnere volt ebben az alkotásban, amelyért 1976-ban elnyerte a legjobb női alakítás díját a cannes-i filmfesztiválon.
8.
Vígjátékokban is fel-feltűnt. Ilyen volt Gárdos Péter 1987-ben bemutatott alkotása. Az 1956-os forradalom idején Budapesten játszódó történetben Garas Dezsővel játszott együtt.
9.
A kilencvenes évek elején apróbb szerepet vállalt Tímár Péter vígjátékában, amelyben Pap Vera anyukáját alakította. Lojzi mama szállóigévé lett mondata: „Azt mondta, inkább egy pofon az igazságért, mint kitüntetés a hazugságért”.
10.
2008 októberében egy kórházi rutinvizsgálat közben összeomlott a vérkeringése, szíve megállt, kómába esett. Sikerült megmenteni az életét, és Törőcsik Mari nagy akaraterővel felépült. Ebben az évben mutatták be a Márai Sándor regénye nyomán készült filme
11.
Utolsó nagyjátékfilmjében Mészáros Márta rendezte. A több idősíkon futó, nőközpontú családtörténetben Pogány Máriát alakította, Olga lányát pedig Tóth Ildikó formálta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában