Harmincévnyi hagyományőrzés

2021.09.08. 14:00

Jubilált a Mözsi Német Nemzetiségi Klub

Steinbach Zsolt

Fotó: Domokos Gábor

– Igen tiszteletre méltó a Mözsi Német Nemzetiségi Klub harmincéves tevékenysége. Ennek a civil szervezetnek nem csak az a célja, hogy a tagjai jól érezzék magukat együtt, emellett fontos értékőrző munkát is végeznek – mondta Appelshoffer Ágnes, Tolna polgármestere a klub megalakulásának 30 éves jubileuma alkalmából rendezett ünnepségen.

A program a mözsi „Heimatmuseum”, helytörténeti kiállítás újraavatásával indult. A helyi németség tárgyi emlékeit bemutató tárlatnak helyet adó mözsi civil házat ugyanis a tolnai önkormányzat 2019-ben felújította. A járványhelyzet miatt a kiállítás anyaga csak nemrég került vissza a helyére, kibővítve a mözsi viseletet bemutató babaszobával.

A jubileumi műsor a mözsi művelődési ház udvarán folytatódott. Koleszár Ferencné, a klub elnöke felidézte az elmúlt harminc év fontosabb eseményeit. A hagyományőrzést főként tánccal, énekkel, a mözsi viselet és újabban a helyi gasztronómia bemutatásával folytató klub ma már nem működő tánccsoportja és jelenleg is aktív énekkara számos rangos elismerést szerzett már, a mözsi viselet pedig tradíció védjegyet nyert el. A klub 2016-ban kiérdemelte az év Tolna Megyei Civil Szervezete különdíjat és az Év Tolnai Civil Szervezete elismerést is. (Koleszár Ferencné pedig tavaly Tolna Megyei Németségért Nívódíjban részesült.)

Az elnök és a polgármester köszöntője után a program zenés produkciókkal folytatódott. Felléptek a tolnai Eötvös utcai iskola diákjai, a Tolnai Német Nemzetiségi Baráti Kör énekkara, a szekszárdi Mondschein Kórus Egyesület, a mórágyi Drittel Sextett és a mözsi klub énekkara is. A jubileum vacsorával és bállal zárult.

Borítókép: A német klub néhány tagja mözsi viseletben, a Heimatmuseum avatásán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában