Tolna-Mözs

2021.12.18. 19:16

Lezárult a Selyemgyár Alapítvány szépirodalmi pályázata, megvannak a győztesek

Steinbach Zsolt

Bezerédj Pál Forrás: Digitális Képarchívum

Fotó: Digitális Képarchívum - http://dka.oszk.hu - DKA-041263

Szerelmi bánatában öngyilkos akart lenni a Bezerédj Pál által létesített egykori tolnai árvalány-otthon lakója, Milos Ikónia. Szerencsére ott volt a mindenre és mindenkire figyelő Bezerédj Pál, és a magát elemészteni akaró lányka élete végül révbe ért szerelme, Mosbacher Jóska oldalán. 

Ez az alapsztorija a Selyemgyár Alapítvány által meghirdetett irodalmi pályázat győztes novellájának. Mint arról korábban beszámoltunk, a tavaly létrehozott Selyemgyár Alapítvány szépirodalmi pályázatot hirdetett Bezerédj Pál, a magyarországi selymészet legendás alakja életének irodalmi feldolgozására. Három kategóriában lehetett pályázni: verssel, novellával és jelenettel/monológgal. Olyan alkotásokat vártak, amelyekben szerepel Bezerédj Pál alakja, illetve az általa létrehozott selyemipari birodalom. 

Halasi Ivett, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy összesen 35 pályaművet küldtek be, 18 novellát és 17 verset. Az alkotások nagyjából fele Szekszárdról, vagy környékéről érkezett, a többi az ország más részeiről, illetve a határon túlról is akadt pályázó. A felhívás fiatalok érdeklődését is felkeltette, több középiskolás is volt az alkotók között. 

A zsűrizést Bezerédi Zoltán, Kossuth-díjas színművész, a Bezerédj Alapítvány kuratóriumi elnöke, Király Erika, Radnóti-díjas előadóművész és Vági Eszter, a Katona József Színház színházpedagógusa végezte. 

A győztes pályamű vers kategóriában az erdélyi Iochom Zsolt Sejtelmes selymes című költeménye lett. Novella kategóriában a legjobbnak a fentebb említett, „árvalány-otthonos” alkotás bizonyult, amit Kovács Katalin írt, Bogárka címmel. A harmadik kategóriát – a kevés beérkezett jelenet/monológ miatt – a novellák között bírálták el. 

Halasi Ivett arról is tájékoztatott, hogy az eredményről már értesítették az érintetteket. Az ünnepélyes eredményhirdetést jövő tavaszra, a tolnai selyemgyár alapításának évfordulójának közelébe tervezik. A díjátadó egyben irodalmi esemény is lenne, ahol néhány pályamű is elhangzana, felkért előadók tolmácsolásában. Tervezik egy emlékkönyv kiadását is, amelyben a legjobb alkotások teljes terjedelemben helyet kapnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában