Kiállítás

2022.01.24. 15:30

Orosz művész különleges festményei láthatók a Paksi Képtárban

Anna Rjabcsevszkaja, orosz származású festőművész műveiből nyílt kiállítás a Paksi Képtár emeleti kiállítóterében az elmúlt hét végén.

Gazsó Rita

Fotó: Molnár Gyula

Anna Rjabcsevszkaja hat esztendeje él és dolgozik Magyarországon, de gyökerei Oroszországba nyúlnak, így magába olvasztja a két kultúrát, a két népet, amelynek immár ő maga is része – hangzott el a megnyitón. A festő nagyapja és dédapja kozákok voltak, értékeik és világlátásuk mindmáig érezteti hatását a munkáin. Borospohárba zárt napfény című tárlatának képei a magyar huszárok és az orosz kozákok közötti kapcsolat jegyében születtek. A kiállítást Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki a két ország kapcsolatáról beszélt.

A kozákok és a magyar huszárok kapcsolata, kevésbé ismert, de három évszázadra tekint vissza és a „Tokaji Borvásárló Bizottság” tevékenységével függ össze, amelyet még Anna Ivanovna állított fel 1733-ban az után, hogy Nagy Péter 1714-ben útnak indította az első orosz borvásárló küldöttséget Tokajba. Ekkor kezdődött a két nép közötti különleges kapcsolat.

A kiállítás két részre tagolódik, ami a tematikában, a színkezelésben, a nemzeti öltözetben és az ornamentikában is megmutatkozik. A fő hangsúly azonban nem a különbözőségen van, hanem éppen a két ország közötti hasonlóságokon mind a történelemben és hagyományaikban, mind pedig a mai életvitelben.

Anna megismerkedése a huszár hagyományokat aktívan ápoló magyarokkal új fejezetet nyitott a két ország művészetének, kultúrájának megértésében. Borospohárba zárt napfény című kiállítása magába olvasztja a két kultúrát, a két népet, amelynek immár ő maga is része. A festő munkái a hagyományok iránti hűségről tanúskodnak, hitet tesznek az emberi szellem nagysága mellett és nem utolsósorban a hazával való szoros kötelékekről árulkodnak. A kozákok és a huszárok találkozása a borospohárba zárt nappal egyúttal himnusz a barátságról és a hűségről, mely segít megőrizni és átadni a legnemesebb hagyományokat nemzedékről nemzedékre – áll a kiállítás ajánlójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában