Vándorkiállítás

2022.02.20. 07:00

Cigány hősök tablói ragyognak a szekszárdi éjszakában

Esténként, megvilágított táblák állnak Szekszárdon a Wosinsky Mór Megyei Múzeum előtt egy héten át. A Harminc éve szabadon rendezvénysorozat részét képező Magyar cigány hősök című vándorkiállítás tárgyai.

Szepesi László

Fotó: Mártonfai Dénes

Szombaton délután a Terror Háza múzeum szervezte szabadtéri tárlat megnyitóján Bogdán Imre Kaposváron élő romológus elmondta, kilencen voltak testvérek, mindegyiküknek van tanult szakmája, ő pedig évtizedeken át a tanított középiskolában és a kaposvári egyetemen. Három gyereke közül kettő tanár, egy pedig közgazdász. Tehát a cigányságnak van lehetőség a felzárkózásra, van jövőkép.

Ez a kiállítás pedig – folytatta – azokat a cigány hősöket mutatja be, akik őrizték, ápolták magyarságukat, hogy a romák és nem romák, magyar emberek együtt építik a jövőt.

Pogrányi Lovas Miklós egyetemi tanár, a XXI. század Intézet kutatója azzal folytatta, lényege ennek a kiállításnak, hogy a magyar emberek, főleg az ifjabb generációk tagjai megismerjék azt a történelmi kort, amelyből a mi jelenkorunk kinőtt. Ennek a részét képezik a roma származású magyar emberek, magyar hősök, olyanok, akiket meghurcoltak, üldöztek.

Említette, hogy a cigányság hosszú évszázadok óta a magyarsággal közös sorson osztozik. Együtt harcoltak 1848 – 49-ben Kossuth oldalán, együtt küzdöttek a világháborúkban és építették fel az országot mindkét világégés után. 1956-ban, együtt harcoltak a szovjet tankok ellen, köztük volt a 17 éves Szabó Ilonka, aki tűzharcban esett el. Elmondta, hogy a pesti srácok között arányaiban több volt a cigány, mint részarányuk a teljes lakosságban.

Szólt az erdélyi cigány Puczi Béláról, aki 1990 márciusában Marosvásárhelyen – amikor a buszokkal odavitt román bányászok rátámadtak a helyi magyar közösségre – a magyarokat védelmező hidegvölgyi cigányok egyik vezére volt. Emellett megemlített még sok jeles roma származású magyar embert, akikre büszke a társadalom.

A megnyitó díszvendége volt Kökény Tamás, a 2016-ban rendezett Virtuózok című televíziós klasszikus zenei tehetségkutató verseny győztese, aki a múzeum könyvtártermében koncertet adott.

A Magyar cigány hősök című vándorkiállítás Komló, Ózd, Barcs és Pécs után érkezett Szekszárdra, s a tablók egy héten át láthatók a Wosinsky Mór Megyei Múzeum előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában