Kiállítás Szekszárdon

2022.02.05. 20:11

Megyénkhez kötődő, neves alkotók műveit vonultatja fel a Téli Tárlat

Szombaton délelőtt Szekszárdon, a Művészetek Házában nyílt meg a megyében élő, a megyéhez kötődő festők, szobrászok, grafikusok újabb, legújabb alkotásait bemutató kiállítás, a Tolna Megyei Téli Tárlat. Huszonnyolc művész közel száz alkotásával várja az érdeklődőket.

Szepesi László

Baky Péter Munkácsy Mihály-díjas festőművész nyitotta meg a Tolna Megyei Téli Tárlat című kiállítást Fotó: Mártonfai Dénes

Baky Péter Munkácsy Mihály-díjas festőművész, a ház korábbi igazgatója említette megnyitójában, hogy az előzőt még ő szervezte, legalább tizenöt évvel ezelőtt. Az, hogy ez nevében téli tárlat, utalhat arra, hogy gyakrabban lesz ilyen, s ha nem is lesz minden évben tavaszi, nyári és őszi is, de két-három évente megérdemelne egyet a megye képzőművészeti élete. Utalt arra is, hogy akkor talán a kedvező anyagiakkal bíró művészetkedvelők, szponzorok is aktívabbak lesznek majd, s gyakrabban találnának gazdára a művészek alkotásai.

A tárlat, mint azt a szekszárdi önkormányzat kulturális bizottságának elnöke, Csötönyi László említette köszöntőjében, a generációk találkozója is. Mert negyedszázan jelentkeztek, hogy kiállítják műveiket, s elhozták képeiket a nagy öregek mellett a fiatal művészek is, és ezek mellett itt vannak három, nemrég elhunyt művész alkotásait is. Találkoztak a korosztályok a megnyitón játszó, nagy múltú Szekszárd Jazz Quartett műsorában is, mikor a mai zenészek a hajdani alapítók számát adták elő.

Könyv Kata Barcsay-díjas festőművész a Tolna Megyei Téli Tárlat szervezője, kurátora meghívta a Magyar Alkotók Országos Szövetségének Tolna megyei tagjait, s az Új Látás művésztelep résztvevőit, jöjjenek, mutassák meg, mit tettek. Így láthatók a a tárlaton az övéi mellett Adorjáni Endre, Bereczki Kata, Csala Sándor, Decsi-Kiss János, Demjén Ferenc Zoltán, Freund Antal, Fusz György, Gáspár Gyula, Görgey Géza, Imre Péter, Jánosi Kata, Kiss Gábor Dániel, ifj. Koffán Károly, Kovács Ferenc, Könyv István János, Kristófy Dániel, Lengl Orsolya, Makó András, Molnár Mózsi György, Orsós Bence, Schubert Péter, Szatmári Juhos László, Szántói Krisztián, Zirczi Judit, valamint Cyránski Mária, Kiss Éva és Mözsi-Szabó István alkotásai.

A tárlat nyitóünnepén díjakat is átadtak. Rühl Gizella a Víz'P'Art Közalapítvány alelnöke felélesztette az 1954-ben alapított, majd feledésbe merült Garay Ákos-díjat. A Garay János költő unokaöccséről, a hetven éve elhunyt festőművészről elnevezett díjat Gáspár Gyula vehette át, s négyen kaptak még elismerést: Jánosi Kata, Kovács Ferenc, Molnár Mózsi György és Zirczi Judit.

A Tolna Megyei Téli Tárlat című kiállítás a Művészetek Házában március 20-ig látható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában