Big Band

2022.02.24. 14:00

Üdítő jazz szólt a színpadon

Megtartotta hagyományos februári koncertjét a Szekszárd Big Band. A zenekar a hagyomány szerint mindig a hónap harmadik hétfőjén lép színpadra.

Schilli-Bárány Margit

Pecze István, a zenekar alapítója elárulta, hogy ez a dátum dr. Kelemen Endrétől ered, ugyanis 43 éve úgy vélte, ez a nap a legalkalmasabb egy szekszárdi koncertre. Akkoriban hétfőnként nem volt TV-adás, illetve nem kellett még metszeni a szőlőben, gyümölcsösökben, így a zenét szerető emberek részt tudtak venni az előadáson. 

A hétfői hangversenyt lelkes előkészületek előzték meg, hiszen a tavaly ilyenkorra kitűzött éves nagykoncertjük – sok más rendezvényhez hasonlóan – a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Azért is volt különleges ez a fellépés, mert az együttes hónapok óta nem állt a szekszárdi közönség elé. Legutóbb a város napján, tavaly augusztus 29-én zenéltek itt, amely a rossz idő miatt szabadtérről sajnos az Agora épületébe szorult.

– Az est sztárvendégeit nem kell bemutatni, hiszen Náray Erika számos híres karaktert szinkronizált filmekben és emellett zseniális énekesnő. Magyar Bálint jól ismert énekes, színművész, többször fellépett már velünk, nagyon jó barátunk – tette hozzá Pecze István. A további közreműködők között Pecze Zsófit és Pecze Balázst is láthattuk a színpadon, hiszen édesapjukhoz hasonlóan mindketten a művészi pályát választották. A zene az egész család életét meghatározza, hiszen Zsófi énekel, vezényel, zongorázik, Balázs pedig trombitaművészként tevékenykedik számos budapesti zenekarban. 

– Mióta az eszemet tudom énekelek, zongorázom és szolfézst tanultam, ám meg kellett érnem arra, hogy édesapám mellett én is színpadra léphessek a zenekarral. Felemelő érzés a Big Banddel szerepelni – mondta lapunknak Pecze Zsófi, aki bár sokat énekelt külföldön, gyökerei ide kötik és a magyar közönség előtt való szereplés teljesen más érzelmeket kelt benne.

– Minden februári koncerten ott voltunk kicsi korunktól fogva, akkor még a nézők sorából szurkoltunk édesapánknak, hogy úgy sikerüljön az előadás, ahogyan ő azt elképzelte. A vendégművészeket is közelebbről megismerhettük, most pedig már kollégákként dolgozhatunk velük. Mindig más a családdal zenélni, ez külön öröm, hiszen itt együtt válogatunk a dalokból és közösen építjük fel a repertoárt – tette hozzá Pecze Balázs.

Az együttes minél több meghívásnak szeretne eleget tenni az év folyamán. Bizakodva várják, hogy a járvány enyhülésével eltűnnek a maszkok és a közönség kedvet kap a koncertek látogatására. Az emberek komfortérzete nagyban befolyásolja az élő zenére való hangolódást, meghatározza az élményt. „Zárt térben egyre nagyobb nyűg a maszk viselése, főleg hosszabb időn keresztül. Remélem, hogy ebben az évben ez megszűnik és telt házas koncerteket adhatunk a jazz zenét kedvelőknek” – tette hozzá Pecze István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában