Főpróbán jártunk

2022.03.01. 09:30

Két Tolna megyei táncos a Szegedi Kortárs Balett színpadán

Sajtótájékoztatóval egybekötött fotós főpróbát tartott a Szegedi Kortárs Balett. Juronics Tamás művészeti vezető elmondta, hogy nagyon régre nyúlik vissza kapcsolatuk az olasz tánckultúrával, hiszen 1993-as megalakulásuk óta vannak olasz táncosaik.

Máté Réka

Két Tolna megyei is látható a képen: Nier Janka középen, Kiss Róbert a háttérben Fotó: Máté Réka

Fotó: Mate Reka

Enrico Morelli koreográfussal 2015-ben kezdtek együtt dolgozni, a Danza első felvonása, az Elégia immár az ötödik közös produkciójuk. A nemzetközi szerepléseknek köszönhetően a társulat neve egyre ismertebbé vált, így megkereste őket Walter Matteini koreográfus is, aki a Danza-est második felvonását dolgozta ki, Örökség címmel. A közös produkciót támogatja az Olasz Kulturális Intézet.

Juronics Tamás beszélt a pandémiás időszakról is, melyben a művészek és a kultúrakedvelő közönség lelke egyaránt sérült a találkozások hiánya miatt. Bíznak abban, hogy új táncestjükkel a nézők lelkét is fénybe tudják borítani, amit fontos feladatuknak tartanak.

Fotók: Máté Réka

Enrico Morelli koreográfus arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai időkben fokozottan fontos a magunkkal való törődés és az egymásra figyelés, ezt tükrözi alkotásában. Nem történetet mesél el, hanem egy lelkiállapotot szeretne átadni. Walter Matteini koreográfiája Bernard-Marie Koltès: Örökség című darabján alapul, mely lehetőséget nyújt az elmélyedésre. Érzelmekkel teli, érzelmeket ütköztető darab.

Pataki András igazgató a közeli fellépésekről beszélt. A Danzát március 4-én mutatják be a Nemzeti Táncszínházban. A Dubai Expón március 9-én lépnek fel a Carmina Burana című előadással. A Bartók Tavasz keretében Győrben és Debrecenben a Concerto-t adják elő, majd Brüsszelben vendégszerepelnek.

A Szegedi Kortárs Balett társulatának két Tolna megyei tagja is van: a bátai Kiss Róbert 10, a kisdorogi Nier Janka pedig 5 éve. Utóbbi hatévesen kezdett táncolni Bonyhádon, Szarvas Szilvia kortárs tánccsoportjában. Kilencévesen, 2006-ban ő játszotta a kis Mauglit A dzsungel könyve című táncelőadásban, nagy sikert aratva. Janka ma is szeretettel említi Bonyhádot és tánctanárát, hiszen az alapokat ott kapta ahhoz, hogy ma a Szegedi Kortárs Balettben léphessen fel. A sajtótájékoztató szünetében azt is elárulta, hogy a februári próbafolyamatok sok energiát igényeltek, de a fáradtság ellenére is mindig örömmel táncol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában