Fúvóstalálkozó

2022.04.11. 17:30

A zene hidat képez az emberek között

Tolna megyei klarinétos és szaxofonos találkozót rendeztek hétfőn Szekszárdon, a Liszt Ferenc Zeneiskolában.

S. B. M.

Tolna megyei klarinét és szaxofon találkozó a Liszt Ferenc zeneiskolában (Fotó: Mártonfai Dénes)

A rendezvényt a Szekszárdi Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettese, Tancz Tünde nyitotta meg, aki elmondta, hét városból érkeztek versenyzők. Beszédében hangsúlyozta, hogy a zenei tehetséggondozásnak Magyarországon nagy hagyományai vannak, hiszen már a 19. század végétől jelen van. 

Hogy mi a tehetség, azon sokan sokféleképpen vélekednek. Vannak, akik csak a kiugró, zseniális személyekre, híres emberekre gondolnak amikor meghallják ezt a kifejezést, és akadnak olyanok is, akik sokkal tágabb értelemben vizsgálják a tehetséget. A nézetek eltérőek lehetnek, de abban mindannyian megegyezhetünk, hogy a tehetség érték. Ennek kibontakozása és kibontakoztatása függ a környezettől és a lehetőségektől is. Ezért a számonkérés a felnőttekre vonatkozik, és a tehetségtől függően igyekeznek minden gyermekből a lehető legjobbat kihozni. Hiszen a tehetség leküzdi a nehézségeket és utat tör magának. 

A nyitógondolatok fényében egymás után húsz gyermek lépett színpadra, a klarinétosok összesen négy, a szaxofonosok pedig két korcsoportban. A versenyzőket Maczák János klarinétművész-tanár, a Szegedi Tudomány Egyetem Bartók Béla Művészeti Karának nyugalmazott tanszak vezetője és Szabó-Rajczi Katalin klarinétművész-tanár, a Győri Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium klarinét-szaxofon tanára értékelte. A színvonalas előadásokat arany, ezüst és bronz minősítéssel, valamint emléklappal jutalmazták. 

Arany minősítést érdemelt a klarinétosok közül Fazekas Eszter és Sági Tímea (I. korcsoport), Matkovics Milán (II. korcsoport), Pókai Lilla (III. korcsoport) és Decsi Fruzsina (IV. korcsoport), míg Barabás Ábel Pál (II. korcsoport) játékát kiemelt arany minősítéssel jutalmazta a zsűri. A szaxofonosok között szintén arany minősítést kapott teljesítményéért Kandi Levente (I. korcsoport). A résztvevők és eredményeik teljes listáját ide kattintva olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában