Népzenei verseny

2022.04.20. 12:30

Cinegemadár-elődöntőt rendeztek Szekszárdon

Tegnap délután tartották a Tolna Megyei Cinege­madár Népzenei Verseny második elődöntőjét. Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban harminchat fellépőt minősített a háromtagú zsűri.

M. I.

A fiatal és az idősebb korosztály is részt vesz a versenyen. (Fotó: Makovics K.)

A rendezvény egyik szervezője, Herrné Szabadi Judit elmondta, az első elődöntő Tamásiban volt, mindkét elődöntőből összesen 20-25 versenyző jutott tovább, ők május 7-én Szekszárdon, a döntőben mérik össze tudásukat. A Babits Mihály Kulturális Központ négy évvel ezelőtt újraindította a Bogár István emlékére megrendezett Cinegemadár megyei népzenei versenyt. Ez a népdaléneklési és népzenei seregszemle igen nagy múltra tekint vissza. Szabadi Mihály indította útnak az 1990-es évek közepén, és sok éven keresztül adott lehetőséget a népzene énekes és hangszeres bemutatására. 

A megmérettetésre egyéni énekesek és hangszeresek, valamint éneklő csoportok, pávakörök jelentkeztek Tolna megyéből. A verseny döntőjéből az országos szakmai zsűri véleménye alapján a legjobb produkciók a Szekszárdi Szüreti Napok Cinegemadár Gálaműsorán kapnak bemutatkozó lehetőséget. A versenyben csak magyar népdal hangozhat el, mondta Herrné Szabadi Judit.

A versenyre kizárólag a Tolna megyében lakó vagy tanuló, illetve dolgozó személyek nevezhettek. A legfiatalabb versenyző 7 éves, a legidősebb pedig elmúlt hetven. A háromtagú zsűriben ismert szakemberek vesznek részt, a zsűri elnöke Vakler Anna székesfehérvári népzenetanár, tagjai: Biringer József népzenekutató, a KÓTA (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége) társelnöke, aki Budapestről érkezett, illetve Szabadi Mihály néprajzkutató, koreográfus, a verseny útnak indítója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában