Évforduló

2022.05.19. 16:06

Koncerttel ünnepelték Izrael születésnapját

Régi álom, vágy vált valóra hetvennégy évvel ezelőtt, mikor 1948. májusában, őseik földjén, Palesztinában megalakult a zsidó állam, Izrael. Erre emlékeztet június közepéig Szekszárdon a Babits Kulturális Központban egy szerdán nyílt kiállítás.

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornél

A tárlat, amely a rendezvényterem előtti térben látható, hét tablóból áll. Ezeket a hajdani Siklósi Vilmos, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke és a Béke-Shalom Baráti Társaság alapítóelnöke készíttette egy korábbi évfordulóra. A budapesti Bélyegmúzeum közreműködésével készült tablókon bélyegek, különleges képeslapok láttatják a zsidó állam megalakulását, az utat, amely odáig vezetett. Az első tabló Izrael megalakulását idézi képeslapokon, bélyegeken. 

Egy másikon Izrael vallási és közéleti jeles képviselőit ábrázolják a bélyegek, a harmadik az ősi zsidó hangszert mutatja. Ez egy kosszarv, amely a Talmud szerint emlékezteti a zsidókat arra a kosra, amelyet Ábrahám feláldozott fia helyett. A többi tabló a több ezer éves kulturális örökségről, az ország tájairól, a tudományos élet alakjairól szól.

Az évforduló alkalmából este a kulturális központban A Broadwaytől a Kispipáig címmel hangverseny volt, melyen zsidó dallamokat hallhatott jeles előadóktól a színháztermet szinte zsúfolásig megtöltő közönség.  A koncerten először Nógrádi Gergely operaénekes, főkántor és Darvas Ferenc zongoraművész felidézte az itthon, életében alig ismert, ám dalaival világszerte sikeres Seres Rezső életútját. Őket a közönséget is megénekeltető Falusi Mariann énekesnő, majd a hajdani táncdalfesztiválok dalait felelevenítő Csonka András színművész követte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában