Életmű

2022.06.14. 16:20

Bezerédj életművéről hullt le a selyemlepel

Egy fantasztikus ember fantasztikus életművéről hullt le úgymond a selyemlepel a Selyemgyár Alapítvány szombati rendezvényén Tolnán, a MAG-Házban.

S. K.

Az érdeklődők a selyemfestéssel is megismerkedhettek. Fotó: Makovics

Aki eddig nem sejtette, most már az is tudhatja, hogy az 1840-ben született, 78 évet élt Bezerédj Pál „sztorija” olyan páratlan magyar sikertörténet, amelynek során nemcsak felvirágoztatta, de egyenesen világhíressé tette a magyar selymészetet. Mindezt a szigorú szakmaiság mellett olyan tisztességgel, önzetlenséggel és szociális érzékkel, ami a mai világban már-már hihetetlen. 

A tavaly Szekszárdon létrehozott Selyemgyár Alapítvány célja ennek a remek embernek és életművének minél szélesebb körben való megismertetése. A szombati, Selymező című program is ezt szolgálta. 

Délelőtt az ország több pontjáról – Paksról, Pécsről és Törökbálintról – érkezett selyemfestők közreműködésével selyemkiállítás és -vásár nyílt, az érdeklődők a selyemfestéssel is megismerkedhettek. Délután dr. Töttős Gábor, ny. főiskolai docens tartott remek előadást Bezerédj Pálról. Többek között az is kiderült, hogy a jeles férfiúról még életében népdal is született Szekszárdon. 

Ám immár nem csak népdal, hanem versek és novellák is őrzik Bezerédj Pál emlékét. Köszönhetően a Selyemgyár Alapítvány szépirodalmi pályázatának, amelynek eredményhirdetésére, illetve a legjobb, legérdekesebb művek, szekszárdi diákok – Frei Márton, Halasi Lőrinc, Horváth Boglárka, Kordé Anasztázia –, valamint Rubányi Anita általi előadására is sor került. 

Halasi Ivett, az alapítvány létrehozója és elnöke adta át a díjakat a legjobb versek és novellák szerzőinek, akik között még Erdélyben és Ausztriában élő díjazott is volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában