Szobrászat

2022.07.08. 14:14

Akinél a művészet önfejlesztő terápia

Ifjúkorát Tolnán töltötte, ott érettségizett, de már évtizedek óta a fővárosban él Vizsolyi János szobrászművész. Nonfiguratív beltéri és kültéri munkák születnek a műtermében, és jövedelem-kiegészítésként grafikákat is készít. Igényli az alkotói, és felkínálja a befogadói szabadságot.

Wessely Gábor

Vizsolyi János alkotásai között a fővárosi műtermében. A szerző fotója.

Pályája kezdetén minden művészpalánta figuratív dolgokat rajzol, farag, mintáz, önt: növényeket, állatokat, tárgyakat, embereket. Hogyan jut el valaki a nonfiguratív ábrázolásmódig? 
–  Úgy, hogy nem akar olyan szobrokat készíteni, amilyeneket már mások megcsináltak – mondja Vizsolyi János.

És nem lehet figuratív módon újszerűt adni? Kossuthot másként megformálni, mint korábban bárki más? 
– Mindent lehet, csak nekem nem az a célom.

Az absztrakt művek mondanivalóját meg kell fejteni? Üzenni akar velük valami konkrét dolgot az alkotó, vagy csak annyi a célja, hogy hasson a befogadóra?
– A nézőre bízom, hogyan értelmezi, milyen hatással van rá. Eldöntheti, hogy ha megérinti, akar-e, tud-e vele valamit kezdeni, vagy sem. A művészet nálam egy életre szóló önfejlesztő terápia. Természetesen meg akarom mutatni, hogy hol tartok, mi foglalkoztat, amit aztán lehet érteni vagy nem érteni, szeretni vagy nem szeretni. 

Milyen anyagokat használ?
– Amikor kisgyerekként rájöttem, hogy elég ügyesen tudok formázni, agyagot használtam. Később sokat dolgoztam bronzzal, de a szakma elsősorban arról ismer, hogy negyven éven át követ faragtam. Köztéri alkotásaim is kőből készültek. Az utóbbi időben főleg fémlemezeket munkálok meg. Az anyag kiválasztása a mondanivalótól függ. Könnyedebb gondolatok kifejezésére alkalmasabb a bronz, ha masszív, tömbszerű a mondandó, arra való a kő.

Ön is egy masszív, tömbszerű ember? 
– Igen.

Akkor nem lehet egyszerű a párkapcsolata…
– Hát igen. Voltak kapcsolataim, de még most, hatvan fölött is amolyan „keresem az igazit” helyzetben élek. 

Viszont, mint minden ábrándozó alkotóban, biztosan van önben is jó adag érzékenység, romantika, nosztalgiázó hajlam. Például ifjúkora színterére, Tolnára – ahová most érettségi találkozóra érkezett – hogyan szokott gondolni? 
– Évtizedek óta a fővárosban élek, de Tolna a bölcső. Az eszmélést a gimnáziumi magyartanáromnak, Farkas Ferencnek köszönhetem. Azt korábban is tudtam, hogy ügyes a kezem, de hogy gondolkodni is kell, hogy gondolatok is közölhetők egy alkotással, arra az ő óráin döbbentem rá. 

Most milyen gondolatok foglalkoztatják?
– Az, hogy ne legyek unalmas. Mindig mást csináltam, mint mások, és a korábbi önmagamtól is eltérő dolgokat. Most lángvágóval készítek fémszobrokat, és színterezem (porfestés) őket. 

Ezekkel mi fejezhető ki?
– A fájdalom, a kín, a dráma. A rozsdás fémfelület maga is egy üzenet, a színezés további lehetőségeket rejt. 

Meg lehet ebből élni? 
– Közterületekre többnyire zsánerszobrokat keresnek. Ha bevállalnék ilyesmit, könnyebb lenne az életem. Így viszont grafikákkal, portrérajzolással kell kiegészítenem a jövedelmemet. De legalább azt csinálhatom, amit szeretek!

S ha nem lehet eladni, mi lesz ennek a több száz alkotásnak a sorsa, ami jelenleg a műtermében látható? 
– A XX. kerületre hagyom, lehet belőle csinálni egy állandó kiállítást. Ott szeretnek, megbecsülnek, már a díszpolgári címet is megkaptam.

Eddig 34 önálló kiállítása volt

Vizsolyi János 1959-ben született Ózdon. Szülei már kisgyermekkorában elváltak. Általános iskolai tanulmányait Hódoscsépányon végezte (mely ma Ózd településrésze), s nyolcadikos volt, amikor a családja Tolnára költözött. Ott érettségizett, majd többszöri nekifutás után felvételt nyert a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, ahol 1987-ben szerzett szobrász diplomát. Pesterzsébeten él, 32 éve. Nonfiguratív alkotásokat készít, beltérieket és köztérieket kőből és fémből. Eddig 34 önálló kiállítása volt. Karakteres, masszív, ugyanakkor a világ és a magánélet minden rezdülésére figyelő, a történéseket, érzéseket alkotásaiban megjelenítő művész. Egyediségre törekszik, másokat nem másol, önmagát nem ismétli. Családi állapotát tekintve: elvált. Egy felnőtt fia van. Lakókörnyezetében ismert és elismert ember, 2010 óta Pesterzsébet díszpolgára.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában