Várdomb

2022.09.27. 08:00

Betekincs, a népi mesterségek háza

M. I.

Vincsákovics Mária, a népi mesterségek elkötelezett művelője magángalériát rendezett be a saját lakásában. Betekincs népi kismesterségek háza – ezt a címet kapta az állandó kiállítás, melynek révén az idelátogatók megtekinthetik a természetes anyagokból készített használati és dísztárgyakat. Elsősorban a szalma, a gyékény és a csuhé feldolgozását ismerhetik meg az érdeklődők. A kiállítást Sas Erzsébet újságíró nyitotta meg.

Vincsákovics Mária foglalkozására nézve a kismesterségek, népi játékok szakoktatója. Sok kézműves szakkört vezetett a környező településeken. Már nyugdíjas, Várdombon él, ám a szomszédos falu, Alsónána a szíve csücske, ott nőtt fel, ott töltött több mint negyven esztendőt. Kiállítása is ott nyílt, a polgármesteri hivatalban, Angyalok címmel, melynek kiállítási tárgyai szalmából, csuhéból, gyékényből, vesszőből készültek. 

Mária használati és dísztárgyakat is készít, bár alapvető törekvése, hogy a dísztárgy is legyen hasznos. Az alapanyagot maga gyűjti az erdőben, vagy szedi – ha kukoricacsuhéról van szó –, aztán tisztítja, szárítja, feldolgozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában