Kiállítás

2022.09.16. 09:30

Megnyílt a Kortárs Népművészeti Triennálé

„Hagyományt építünk” – II. Kortárs Népművészeti Triennálé címmel nyílt kiállítás a Művészetek Házában csütörtökön, a Szekszárdi Szüreti Napok négynapos programsorozat részeként. 

B. M.

Fotó: Kiss Albert

Berlinger Attila, a Babits Mihály Kulturális Központ ügyvezető igazgatója köszöntőjében elhangzott, fontos küldetésük, hogy a térség legnagyobb kulturális és összművészeti fesztiválján kiemelt szerepet kapjanak a megyénkben alkotó képzőművészek és népművészek. Bemutathassák ezekben a napokban-hetekben alkotásaikat, és a messzi tájakról érkezők is ízelítőt kapjanak térségünk népművészeti kincseiből, hagyományaink és szokásaink gazdag tárházából, az itt élő emberek vendégszeretetéből. 

Komjáthi Tamás Antalné, a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület elnöke beszédében köszönetet mondott a kulturális központnak, az alkotóknak és a megjelenteknek. 
Lőrincz Etel iparművész, a Népművészet Mestere beszédében elhangzott, hogy a szakmai és néprajzi hagyományok megtartásával alkotnak új, eddig még sosem látott tárgyakat. Ezekben benne van a tudásuk, tehetségük, egyéniségük, örökségük. 

A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület képviseletében Lőrincz Etel iparművész, a Népművészet Mestere díjakat adott át Pálné Osvald Éva gyöngyfűző népi iparművésznek, Kuti Jana női szabó és viseletkészítőnek, Sáfrány Mária népi iparművésznek, Müller György fafaragónak, Tatai Ernő Népművészet Mestere díjjal kitüntetett népihangszer-készítőnek. 
A központ részéről a kiállítás létrejöttéért ajándékkal, elismeréssel illették Lőrincz Etelt, Komjáthi Tamás Antalnét és Eredics Júlia Bertát, a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület ügyvezetőjét. 

A kiállítás célja a tájegységekre jellemző népi kézműves tárgyak megújítása, olyan újszerű, innovatív alkotások létrehozása, amelyek őrzik az adott tájra jellemző stílusjegyeket. Az újragondolt tárgyak funkcióval bírnak, és alkalmazkodnak a mai hazai, külföldi vásárlók igényeihez és a Népi Iparművészeti zsűri által megfogalmazott szempontrendszerekhez. 
A megnyitón közreműködött a Madocsai Cönögék. 

A kiállítás október harmincadikáig tekinthető meg.

Mint azt megírtuk, a Szekszárdi Szüreti Napok jegyében nyílt meg kedden késő délután a Babits kulturális központ Bakta Galériájában az Egy fürt Szekszárd – alkotóművészeti kiállítás is, melyről ide kattintva olvashat!

A szüreti napokkal kapcsolatos tovább írásainkat itt találja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában