Kincskereső Gyermekkönyvtár

2022.09.06. 14:00

Ősszel folytatódhatnak a mesedélutánok

Újra keresik, viszik, kölcsönzik a könyveket, mondja a paksi Kincskereső Gyermekkönyvtár munkatársa, aki szerint a mai fiatal szülők rendszeresen olvasnak mesét gyermekeiknek.

Gazsó Rita

Mese és játék Pakson, a KRESZ-parkban (Fotó: Molnár Gy.)

Játszótéri mesék címmel kedves kezdeményezést indított útjára nyáron a paksi Kincskereső Gyermekkönyvtár. A bibliotéka munkatársai több alkalommal népszerűsítették a könyveket, a könyvtárba járást, egyben a meseolvasást a paksi játszótereken. Az alkalomra feldíszítették a teret, majd egy-egy mesét olvastak fel, közben a gyermekek által kedvelt helyszínen többféle játéklehetőséget is biztosítottak: a kicsik nagyobb méretű fadominóval játszhattak, rajzolhattak, kavicsot festhettek vagy kártyázhattak, sőt még frissítő limonádét is kaptak. 

– A testvérem Fóton él, ahol már hosszú évek óta fut a nyáresti mesék sorozat, amelyet egy civil szervezet indított el. Mára az országban egyre többfelé szerveznek nyári estéken hasonló szabadtéri foglalkozásokat – mondta a paksi program ötletgazdája, Halász Dóra. A Kincskereső Gyermekkönyvtár munkatársa hozzátette, augusztusban több kollégájuk is szabadságon volt, így csupán kétszer tudták megszervezni a foglalkozásokat, viszont komoly sikere volt, így szeretnék még az ősszel folytatni, esetleg más programokat is kitalálni a legkisebbeknek. 

– Szerencsés helyzetben vagyunk, a szülők az egészen kicsiktől kezdve több korosztályt szívesen elhoznak hozzánk, de természetesen vannak, akik még nem hallottak a könyvtárunkról. Úgy gondoltuk, egy ilyen programmal szélesebb réteghez is el tudunk jutni, hátha kedvet kapnak hogy ellátogassanak hozzánk – fogalmazott a szervező, aki szerint bár náluk is érződnek a válság miatti megszorítások, egyelőre könyvekre tudnak költeni, sikerül beszerezniük a legújabb irodalmat. 

A csecsemő korúaknak való vastag, lapozgatós kiadványoktól kezdve egészen a tini korosztályig számtalan olvasnivalót tartanak, amelyek között mindenki megtalálja a kedvére valót. Mint megtudtuk, nagyrészt az egészen fiatalok teszik ki a látogatóink zömét, de sajnos van egy egy korosztály, olyan 11 év körül, amikor sokan lemorzsolódnak a könyvárba látogatók köréből, ám közülük többen szerencsére később sokan visszatalálnak hozzájuk.

Halász Dóra úgy látja, változtak az olvasási szokások a mostani szülői generációt nézve: újra keresik, viszik, kölcsönzik a könyveket. Változatosak az igények, az aktuálisan népszerű mesék mellett keresik a több évtizede sikeres "klasszikusokat", Berg Judit, Bartos Erika és Marék Veronika könyveit is. Szerinte mesét is sokan olvasnak gyermekeiknek, aminek számtalan pozitív hatását kimutatták már: segít a kicsiknek az érzelmeik, élményeik feldolgozásában, félelmeik feloldásában. Sokan keresik az olyan irodalmat, amely segít a különösen hisztis gyermekek kezelésében vagy oldja az olyan szorongásokat, mint a félelem a sötétben. A nagyobbaknál sokat segít a szókincsbővítésben, kikapcsolja őket a mindent behálózó elektronikus világból és nem utolsó sorban kiváló szórakozás az olvasás – sorolja a könyvtáros szakember az olvasás, mesélés előnyeit.

– Hogy ezen felül mivel tudjuk megszerettetni gyermekünkkel az olvasást? Azt javaslom, kicsit hagyjuk őt is válogatni, hiszen akkor sokkal jobban megszereti az olvasást, és nagyobb kedvvel látogat el újra könyvtárba – véli.

Jubileumi programra várják olvasóikat

Idén tíz éves a Kincskereső Gyermekkönyvtár, ezért 10-én, szombaton születésnapi családi délelőttre vár mindenkit 9-13 óra között az intézmény a könyvtárban és környékén. A délelőtti programban szerepel Ökocsiga játszóház, többféle kézműves foglalkozás és fotókiállítás. Emellett finom falatokkal és több generáció kedvencével, a kétszeres Kossuth-díjas előadóművész, Gryllus Vilmos gyermekkoncertjével is kedveskednek a velük ünneplőknek a biblotéka munkatársai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában