„Várván vártam az Urat”

2022.10.23. 11:15

Zengő ének töltötte be a zenés áhítaton a templomot

Két református énekkar szolgált az evangélikus templomban. Händel, Bach és Kodály művei egyaránt felcsendültek. A rendezvényt szeretetvendégség zárta.

Szeri Árpád

Naszladi Judit vezényelte a Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes kórusát (Fotó: Mártonfai Dénes)

Fotó: Denes Martonfai

A címben is idézett igeszakasz (40. zsoltár, 2.) jegyében tartott áhítatot október 22-én Sefcsik Zoltán, a Szekszárdi Evangélikus Gyülekezet lelkipásztora az Országos Protestáns Napok megyei kiemelt rendezvényén. A szekszárdi evangélikus templomban ezen a szombaton délutáni alkalmon két református énekkar szolgált.

A házigazda Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes mellett a Kajdacsi Főnix Református Kórus is bemutatkozott. A település egyházközsége a Tolnai Református Egyházmegye missziós gyülekezete. A kicsiny, de összetartó gyülekezetet többek között énekkara is ismertté teszi. Korábbi lelkészük, néhai Szalkai Lajos ötlete nyomán alakult közel harminc évvel ezelőtt az Ében-Háézer. A Bibliában olvasható Sámuel 1. könyve 7. részének, 12. verse alapján a kifejezés a következőképpen hangzik: „Mindeddig megsegített minket az Úr!”

A kórusmunkát az alapító lelkipásztor nyugdíjba vonulása után dr. Suhajda Etelka református lelkipásztor irányította. Ebből az énekkarból alakult meg a mai, napjainkban is működő egyházi énekes csoport, a Kajdacsi Főnix Református Kórus. A névadó, Görgey Ármin – dr. Görgey Géza és dr. Suhajda Etelka gyermeke – a Szekszárdi Garay János Gimnázium 9. évfolyamos diákja. A csapat előadásában Joseph Haydn, Wayne Romeo és Anna-Mari Kaskien – Jansik Csaba művei hangzottak el. Bemutatkozó szolgálatukat a hálás közönség vastapsa kísérte. Vezényelt és zongorán közreműködött Balogh László karnagy.

Ezt követően Lozsányi Julianna, a Garay János Gimnázium 9. C osztályos tanulója szólaltatta meg Johann Sebastian Bach: Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ kezdetű koráljátékát. Felkészítő tanára édesapja, Lozsányi Tamás orgonaművész volt.

Az ünnepi eseménynek helyet adó gyülekezet szolgáló lelkésze a már említett 40. zsoltár válogatott verseivel szólította meg a szépszámú hallgatóságot. Mi az üzenete számunkra? Támaszkodjunk Jézusra, hiszen a szikla ő maga. Az evangéliumi énekek megszólaltatásával olyan szívbéli húrok zendülnek, amelyből hálaének születik. A koncerten a műsorközlő szerepét is betöltő Németh Judit előadóművész, az evangélikus gyülekezet felügyelője verssel idézte meg Liszt Ferencet.

A Gárdonyi Zoltán Református Együttes énekes bevonulását követően mini koncertet adott. Előadásukban református és evangélikus énekek feldolgozásait kísérhette figyelemmel a közönség. Clarke, Gárdonyi, Distler, Händel, Bach és Kodály egy-egy alkotása szólalt meg. Orgonán kísért Lozsányi Tamás orgonaművész. Szólót énekelt Ócsai Annamária operaénekes, vezényelt: Naszladi Judit karnagy. A református kórusok a perselypénzt az evangélikus gyülekezet hitéleti tevékenységének segítésére ajánlották fel.

A protestáns napi zenés áhítat szeretetvendégséggel egybekötött baráti beszélgetéssel zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában