Különleges tárlat

2022.11.06. 11:44

Az idén húsz éves világszövetség Bonyhádon állít ki

A XXII. Nemzetközti-Magyar Fotószalon a bonyhádi Vörösmarty Mihály Művelődési Központban állítja ki több mint negyven magyar és külhoni fotós képeit.

Farkas Eszter

Dr. Patrus Sándor, az MFVSZ elnöke nyitotta meg a kiállítást. Fotó: Máté Réka

Fotó: Mate Reka

A Magyar Fotóművészek Világszövetsége (MFVSZ) idén jubileumi évfordulóját ünnepli - megalakulásának huszadik évét. Az egykor huszonhét fővel alapított szövetség mára kilenc ország száznyolcvankét fotósát tudhatja tagjai közt. Céljaik közé tartozik az anyaországi és a határon túli magyarok, illetve magyarnak valló fotósok, alkotók érdekképviselete, a fotós szakmai ismeretek bővítése, a tagok munkáinak széleskörű megismertetése mellett a magyar identitás ápolása és a hagyományok megörökítése mondta el dr. Patrus Sándor, a szövetség elnöke.

– Az idei XXII. Nemzetközti- Magyar Fotószalonra öt kategóriába, rekordszámú alkotó küldte be pályázati anyagát, ami összesen kilenc országból, száznegyvenhét fotós ezerhatszáztizenhét alkotását jelenti. Öt kategóriába vártuk a fotókat - emelte ki dr. Patrus Sándor, aki közel egy évtizede elnöke a világszövetségnek.

Általános kategóriába az elmúlt húsz év legsikeresebb fotósainak képei kerültek. Magyarországról Bedő Kornél, V. Bognár Imre Tivadar, Déri Judit, Fekete Tamás, Goda Barbara, Király Erika, Liziczai Miklós, Petőcz Tamás, Roll Péter, Szita László, Tálos Péter, Tóth Gyula, Ujhelyi Zsolt, Vainel Gyula, Virág Lajos valamint Romániából Magdó István fotói kerültek kiállításra.

Fotó: Máté Réka

– Minden évben van egy évfordulós kategória is, jövő január elsején lesz kétszáz éve, hogy megszületett Petőfi Sándor, így ez idén hozzá fűződik. Egy külön kategória, ami magyar vonatkozású, az idei évben a Mit jelent magyarnak lenni címet viseli. Természet kategóriában is meghirdettünk egy külön kategóriát mivel természet fotósainknak szakmai tagozata alakult pár éve a szövetségnél, ezen belül a Kárpát-medence tájairól kértünk alkotásokat.

Dr. Patrus Sándor kiemelte az MFVSZ-ben újonnan alakult szakmai tagozatuk - a Fotótörténeti tagozat - miatt archaikus eljárásokkal készült képekről is külön kategória alakult.

– Az itt kiállított képek ötven százaléka tizennyolc Kárpát-medencei nagyvárosban kerül még kiállításra az elkövetkező egy évben. A fotószalon képeit három tagú szakmai zsűri – Dozvald János, fotóművész újságíró, audiovizuális rendező, Vizúr János, fotóművész és Vékás Magdolna, fotográfus – választotta ki.

Kirchné Máté Réka, bonyhádi fotós képei két kategóriában is bemutatásra kerültek a kiállításon, mely egészen november 28-ig tekinthető meg a művelődési központ emeleti galériájában.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója kategóriában Magyarországról Danis János, Kirchné Máté Réka, Mészáros T. László és Prauda Miklós, Romániából Hátszegi Csaba, Tordai Ede és Szlovákiából Varga Tibor képét állították ki.

A Mit jelent magyarnak lenni című kategóriában Magyarországról Barakonyi Károly, Dudás Ágnes, Eifert János, Molnár Lajos, Szathmári-Király Ádám és dr. Tótha Krisztián, valamint Szlovákiából Holop Ferenc képét választotta a háromtagú zsűri.

Természet kategóriában csak Magyarországon élő fotósok – Adelmann István Imre, Dobóczky Zsolt, Kirchné Máté Réka, Kovács Norbert, Lehotka László, dr. Simán László, Tóth Szabolcs és Vida József –  képei kerültek a legjobbak közé.

Archaikus eljárással készült képek kategóriában Magyarországról Molnár Ferenc, dr. Patrus Sándor, Tüske Dóra, Varga István, Varga Szilárd és Szlovákiából Varga Tibor alkotásait választották.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában