Ünnepi hangverseny

2022.12.14. 17:30

Dallal tisztelegtek Kodály előtt

Minden év decemberében megemlékezik a nagy zeneszerző, zenepedagógus, Kodály Zoltán születésének évfordulójáról a Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes.

TEOL

Fotó: Mártonfai Dénes

Fotó: Denes Martonfai

Kodály születésnapja a „Magyar Kórusok Napja” is egyben. Az ötletadó Naszladi Judit, a Gárdonyi Kórus alapító karnagya. A középiskolai tanárnő közel másfél évtizede szervezi énekkarával, a Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttessel ezt az alkalmat.  Az ünnepi hangversenyre a Babits Mihály Kulturális Központ Rendezvénytermében került sor. A meghívott kórusokat Berlinger Attila, a kulturális központ igazgatója köszöntötte. 

A koncert alaphangulatát a Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes Georg Friedrich Handel: Áld téged, Úr kezdetű kantáta művével adta meg Naszladi Judit vezényletével. Az egyházi énekkar műsorában közreműködött Ócsai Annamária operaénekes, Lozsányi Tamás zongoraművész és Lozsányi Julianna, a Garay Gimnázium 9. évfolyamos diákja. Édesapjával négykezes előadásban kísérte Kodály Zoltán: A 114. genfi zsoltár című művét. 

Áhítatot tartott Görgey Géza, a Kölesdi Református Egyházközség lelkipásztora. A Biblia munkának nevezi a művészeti tevékenységet, mondta, amelyhez tudásra, értelemre van szükség. Ezeken felül pedig feltételezi a kreatív alkotótevékenységet. Talán sokkal jobban, mint amennyire azt a mostani, modern kor hinni engedi. A művészetben mindig jelen van Isten, aki művész és művészet. 

A bensőséges hangulatú hangversenyen közreműködött az Érsekcsanádi Összhang Kórus Bálint Márta vezényletével, műsorukat Babenecz László kísérte zongorán. Szép énekével emelte az est fényét a Siklósi Tenkes Vegyeskar Kunváriné Okos Ilona dirigálásával. 

A műsort színesítették Garay gimnazista diákok produkciói, Katz Hajnalka Kodály-gyűjtésű népdalcsokra, dr. Ságodi Ibolya tanárnő felkészítésében, Ady Endre: Karácsony ének  című versét pedig Főglein Liza Kató előadásában hallottuk. 

Erdei Péter neve ismerősen cseng a zenét, kórusmuzsikát kedvelők körében. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet nyugalmazott igazgatója. Viszonylag fiatalnak mondható együttese, a Kecskeméti Énekes Kör, tagjai közül többen énektanárok, zeneértő és művelő emberek. Műsorukban Tóth Péter, Barabás Árpád alkotásai mellett Kodály ritkábban énekelt művei hangzottak el. A hálás közönség vastapsa többször színpadra szólította őket. 

A nagysikerű hangverseny zárásaként az énekkarok közös előadásában Kodály: Jövel Szentlélek Úristen kezdetű kórusműve hangzott el Erdei Péter vezényletével. A műsort Orbán György előadóművész ismertette. Az eseményt szeretetvendégséggel egybekötött baráti beszélgetés zárta.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában