Zene

2022.12.04. 20:05

Dübörgött a fergeteges blues

Idén nyáron már 30. alkalommal fogadta a közönséget a Gastroblues Fesztivál Pakson. A jubileumot a szervezők a múlt, szombaton délután lemez- és kiadványbemutatóval egybekötött koncerttel ünnepelték meg.

Szeri Árpád

Fotó: Molnár Gyula

Az érdeklődők a Csengey Dénes Kulturális Központban kísérhették figyelemmel a rendezvényt.

– Örömmel nyugtázhattuk, hogy gyakorlatilag nem maradtak üres székek – mondta el lapunknak a szervezők nevében Gárdai Ádám. – A hangulat családias volt, hiszen a fesztiválnak mint közös találkozási helyszínnek és eseménynek köszönhetően a jelenlévők szinte mindegyike ismerte egymást. Így a szünetekben felelevenítették egykori, közös élményeiket. Akár sajt és rétes kóstolás, egy-egy pohár jóféle hely bor megízlelése közepette, hiszen a kézművesek most is kínálták ezeket a finomságokat. Azt is hadd tegyem hozzá, hogy a határon túlról, Galántáról, Kézdivásárhelyről és Zentáról is megérkeztek barátaink, akik ugyancsak remekül érezték magukat a paksi vendéglátók társaságában.

A közönség megismerkedhetett a Harminc fesztivál története hangban-képben-írásban című albummal. A kiadvány több mint 180 oldalon, 800 fotóval idézi fel a három évtizedet, benne a kiemelkedő külföldi és hazai fellépőkel. A kötet felsorolja a Gastroblues Fesztivál valamennyi előadóját is. Az album négy DVD-t is tartalmaz, bemutatva a legjobb, legemlékezetesebb pillanatokat, legyen szó a külföldi, illetve magyar fellépőkről, továbbá az evangélikus, valamint a római katolikus templomban tartott akusztikus koncertekről.

A másik kötet A Harminc fesztivál és harmincöt év klub története címet viseli. Ez visszatekintő írásokat, interjúkat tartalmaz, utóbbiakat nemcsak a sztárokkal, hanem a szervezésben segítő háttéremberekkel. E kötet melléklete az Emlékezzünk című CD, amely a fesztiválon fellépett, de már elhunyt zenészek felvételeiből válogat. Ezen több legenda hallható, mások mellett Jon Lord, Ken Hensley, Keith Emerson, Noel Redding, a magyarok közül Orszáczky Jackie, Fogarasi János, Szappanos György, Herpai Sándor, Benkő Sándor, Somló Tamás, Pleszkán Frigyes, Pege Aladár vagy Jávori Vilmos. 

Mindezek mellett már elkészült az idei fesztiválon rögzített felvételekből álló DVD is, amelyen szerepel például Eric Gales, Ian 

Siegal & Ripoff Raskolnikov, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Egri Péter és a Mystery Gang, Varga Miklós, Herczku Ági és a Banda vagy a László Attila Trio.

A rendezvényen három együttes adott koncertet nemcsak a jubiláló Gastroblues Fesztivál, hanem a hatvanéves Rolling Stones tiszteletére is. Egyaránt nagy tapsot kapott a többségében paksiakból álló Stones Sixty Session, a budapesti Blues MD és az esztergomi Tűzkerék xT.  

A zenekari szünetekben jótékonysági tombolasorsolás segítette Paks testvértelepülése, a kárpátaljai Visk magyar óvodáját. Gárdai Ádám közölte, hogy még nincs végleges összegzés, de az már most biztos, hogy pár százezer forint ismét összejött erre a támogatást érdemlő, nemes célra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában