Ünnep

2022.12.24. 12:30

Így készültek hajdanán karácsonyra

Mit ettek hajdanán karácsonykor, milyen volt az ünnepi asztal, és milyen népszokások fűződtek hozzá? Erről beszélgetett a Telepaks Kövi-Ónodi Gyöngyi néprajz-muzeológussal, a Paksi Városi Múzeum munkatársával.

Kövi-Ónodi Gyöngyi néprajz-muzeológus. Fotó: magánarchívum

Hogyan készültek karácsony estéjére?

– Karácsony estéje az egész ünnepkör központja. A teljes adventi időszak az erre való felkészülést szolgálja. A kereszténység előtt a fény, a napisten születésének napját, később pedig Jézus születésének napját ünneplik december 25-én. Az előkészületeket a várakozás, a sötétségből a fénybe lépéshez szükséges lezáró mozzanatok és az új, örömöt hozó időszakra való felkészülés jellemzi. Az ünnep előestéjére, december 24-re csoportosul a legtöbb teendő. Rendbetették, kitakarították a házat és az udvart, összekészítették az állatok ellátásához szükséges dolgokat. A kölcsönadott tárgyakat visszakérték, elkészítették az ételeket. A haragot félretették, kibékültek a haragosaikkal erre az időre. Nem fogadtak látogatót, csak a köszöntőket. A mosakodás, tisztálkodás, az ünneplőbe öltözés volt az előkészületek utolsó mozzanata. A tűznek különleges szerepe volt, az ünnep alatt nem szabadott kialudnia, végig az ekkor meggyújtott lángnak kellett égnie.

Mit sütöttek, főztek karácsonyra? Milyen ételek kerültek minden asztalra?

– A katolikus vidékeken a 20. század elejéig a szigorú böjt határozta meg a karácsonyesti étkezést. Miután sót, kenyeret, vizet, esetleg savanyúkáposztát ettek napközben, este is csak növényi eredetű leves és tésztaétel került az asztalra. Bab, lencse, aszalt gyümölcs, tészta mákkal, dióval. Az ünnepi vacsorát az éjféléi mise után költötték el. Református területeken nem jellemző a kötött étrend, általában a más ünnepeken is szokásos ételeket főzték.

A teljes cikket a Telepaks oldalán találja! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában