Zenés-táncos műsor

2023.01.23. 17:30

Elődökről a Magyar Kultúra Napján

A régi svábok mindennapjairól, a korabeli folklórról szólt az a zenés-táncos vetítéssel egybekötött műsor, amelyet szombaton tartottak meg Németkéren.

Gazsó Rita

A régi svábok mindennapjairól, a korabeli folklórról szólt az a zenés-táncos vetítéssel egybekötött műsor. (Fotó: M. Gy.)

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Németkér képekben, dalokban és táncokban címmel rendeztek előadást a helyi művelődési házban szombaton. Az eseményen szép számú érdeklődő megjelent, a helyiek mellett többen érkeztek Székesfehérvárról, Pécsről és Budapestről is, de a programon részt vett Orbán Attila a Tolna Vármegyei Közgyűlés alelnöke, valamint a paksi német nemzetiségi önkormányzat tagjai is. 

– A kultúrához hozzátartozik történelmünk, a népszokások, a helyi népművészet, ezért hívtuk életre ismét az itt élő elődeink, a svábok mindennapjait, életét bemutató archív fotókat tartalmazó vetítésből álló dalos-táncos műsort a németkéri német nemzetiségi énekkar és tánccsoport közreműködésével – számolt be a csaknem háromórás eseményről Nagy Anikó szervező, akitől megtudtuk, a mostani  tárlat és vetítés anyagát amely segítségével a falu 1933 és 1944 közötti családi és baráti összejöveteleibe, ünnepeibe, fontosabb eseményeibe enged betekintést, az elmúlt években már láthatták a helyiek.

A gyűjtemény Molnár József németkéri fényképész alkotásaiból áll, amelyek annak a németkéri háznak a padlásáról kerültek elő, ahonnan a Molnár családot 1947-ben kitelepítették. – Az üvegnegatívokra néhány évvel ezelőtt találtak rá a ház padlásának átépítésekor, amelyet az ott élő család rám bízott – mondta a németkéri származású, jó ideig ott élő, de ma is rendszeresen hazajáró, a helyi svábság életét kutató Szauer Ágnes a Magyarországi Németségért Arany Dísztű kitüntettetje. A gyűjtemény, mint megtudtuk, olyan minőségben maradt fent, hogy speciális szkennerrel sikerült digitalizálni, ezáltal az utókor számára megőrizni.

Molnár József fotói elsősorban a korszak nagyobb alkalmaikor, gyerek születésekor, elsőáldozáskor, bérmáláskor, esküvő, temetés alkalmával készültek. A tematikusan felépített, képanyag átfogó képet ad Németkér életéről a 30-as, 40-es évekből, ahol az itt élő apácáknak, kántortanítóknak köszönhetően komoly kulturális és ifjúsági élet folyt ekkoriban. Mint Szauer Ágnes elmondta, a főként dogos sváb családból álló községnek saját énekkara, nagyhírű fúvós együttese, harmónikásai voltak, rendszeresen szerveztek koncerteket és színielőadásokat, bálakat a helyi jelentős befogadóképességű, nagyteremmel, színpaddal rendelkező csárdákban, kocsmákban.

A kutató úgy fogalmazott, szeretné méltón megőrizni a gyűjtemény anyagát, ezért tervezi egy könyv megjelentetését, amelyben a fotográfiákhoz kapcsolódó érdekes családtörténetek is helyet kaphatnának. Emellett szeretne egy állandó kiállítást is az anyagból ahol az egyes fotókon látható személyek neve is szerepelhetne, amelyre most idő híján nem volt mód – tette hozzá. Az archív fotográfiákból berendezett tárlat a művelődési házban a könyvtár nyitvatartási idejében megtekinthető február végéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában