Betlehemi jászol

2023.01.02. 11:30

Nem az eladhatóság a cél nála, hanem a megörökítés

Január 8-ig még megtekinthető Budapesten, a Szent István-bazilika lovagtermében két asztalterítő, mely a sióagárdi Finta Mihályné munkája. Beválogatták a hímzéseit a legjobbak, a kiállításra érdemes kézműves alkotások közé. Az asszony jeles hagyományápoló, arra törekszik, hogy hiteles darabokat hagyjon az utókorra.

Wessely Gábor

Finta Mihályné hímző kisebb-nagyobb, főleg asztalközép-terítőkkel ér el szép sikereket, népszerűsítve a sióagárdi mintákat (A szerző fotója)

Mire jó a sajtó? A helyi, sióagárdi újságból szerzett tudomást arról 2012-ben Finta Mihályné, hogy minden évben meghirdetik Budapesten a Betlehemi jászol pályázatot tárgyalkotók, kismesterek számára, és a faluból valaki (Szücsné Pál Ilona tojásdíszítő) már be is került a legjobbak közé. Ezen felbuzdulva ő is kezdte küldözgetni a munkáit, karácsonyi, adventi hímzett asztalterítőket, melyek sikert arattak, beválogatta őket a zsűri a kiállítandó anyagba. 

A tárlat a Szent István-bazilika lovagtermében tekinthető meg január 8-ig. A korábbi években is frekventált helyeken mutatták be a hazai és a határainkon túli kézművesek remekeit: a Magyarság Házában, a Néprajzi Múzeumban, a Duna Palotában és a Vajdahunyadvárban. A művészi igényű alkotások legeslegjobbjairól képeskönyvet adnak ki minden esztendőben.

Napjaink egyik fontos törekvése, hogy a kézművességet, a népművészetet vigyük be a lakásainkba. Jelenjenek meg a díszítések a ruháinkon, terítőinken, bútorainkon!

Sióagárdon is virágzott a népi kultúra (A szerző fotója)

– Én most két asztalközép-terítővel neveztem be – mondja Fintáné –,: egy fehér, lyukashímzésessel és egy színes, sióagárdi mintással, amit a nagyszüleim által szőtt kendervászonra hímeztem. Mindkettő látható a bazilikában. És mindkettő jól mutat egy mai lakószobában is.

A sióagárdi kismester nagy szőttes gyűjteménnyel rendelkezik. Hosszú ideig néptáncos volt, jól ismeri és készíti is a helyi viselet részeit, főleg hímzett ingeket, kendőket, zsebkendőket. Szeretne hiteles darabokat hagyni az utókorra. – Nem az eladhatóság a cél – hangsúlyozza –, hanem a megörökítés és a továbbadás. Sióagárd nem annyira ismert, mint Bogyiszló és a Sárköz, pedig itt is virágzott a népi kultúra, amit nem szabad veszni hagyni!

A falu általános iskolájában már tanítják néhány kézműves mesterség alapjait. A hímzés oktatását szeretnék olyan szintre fejleszteni, hogy a gyerekeknek „legyen benne a kezükben a sióagárdi minta”.

Kézműves munkák

A karácsonyi ünnepkörhöz kötődő kézműves alkotásokat várnak évről-évre – határainkon túli magyaroktól is – a Betlehemi jászol pályázatra. A felhívást a Magyar Kézművességért Alapítvány teszi közzé, idestova harminc éve. A programot az IPOSZ, a ciszterci szerzetesrend és mások támogatásával bonyolítják le. A legjobb pályaművek kiállításra, illetve egy képeskönyvbe kerülnek. Az idén Tolna megyéből két kismester munkáit válogatta be a zsűri a kiállításra alkalmasak közé. Mindketten hímzők: Finta Mihályné (Sióagárd) és Verseci Edina (Nagymányok).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában