Emléknap

2023.01.19. 15:48

Szeifert Natália kapta az idei Mészöly Miklós díjat

Immár huszadik alkalommal rendezték meg a Mészöly Miklós emléknapot Szekszárdon, a Kossuth díjas író szülővárosában. A Mészöly-emlékplaketett idén Nagy Boglárka, a Jelenkor Kiadójának vezetője kapta, míg a Mészöly-díjat Szeifert Natália író, költő, író, költő, szerkesztő vehette át.

Sz. L.

Az emléknap résztvevői megkoszorúzták Mészöly Miklós szobrát (Illusztráció, TN-archív)

Miként 2004 óta minden esztendőben, úgy idén is emléknappal tisztelgett Mészöly Miklós előtt január 19-én Szekszárd városa és a Mészöly Miklós Egyesület. Hagyományosan a születésnapján idézték fel a Kossuth-díjas író, költő emlékét. 

Az emléknapra összegyűlteket Kelemen Pál, a Mészöly Miklós Egyesület ügyvezető alelnöke is köszöntötte, és szólt a szervezet tavaly elhunyt alelnökéről, Szkárosi Endréről is, a korábbi ünnepek gondos szervezőjéről. Beszélt arról is, hogy nem csak a szülővárosban őrzik Mészöly Miklós emlékét, de szerveznek irodalmi találkozókat Pesten is, de kiemelte a szekszárdi rendezvények, így a Magasiskola jelentőségét is.

Urbanik Tímea irodalomtörténész előadását követően a tavalyi Mészöly Miklós díjas Bartók Imréről készült, Gacsályi József és Pomsár Tamás által készített portréfilm vetítésével folytatódott az ünnepség, amelyen elismerések is gazdára találtak. A Mészöly Miklós Emlékplaketett idén Nagy Boglárka, a Jelenkor Kiadó vezetője kapta, míg a Mészöly Miklós díjat Szeifert Natália író-költő, a Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat szerkesztője vehette át Márjánovics Diána irodalomtörténész, a Mészöly Miklós Egyesület elnökétől.

Az emléknap eseményeiről hamarosan részletes beszámolóval is jelentkezünk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában