Teol.hu videó

2023.03.11. 16:40

Minden gesztus egy-egy érzelem vetülete (videó)

Nem volt nehéz dolga Novothné Bán Erzsébetnek, amikor a kiváló festő, Kovács Tibor kiállításának megnyitására készült. A tolnai gimnázium igazgatója nemcsak úgy ismeri a szekszárdi művész-tanárt, mint pedagógus a pedagógust, hanem sokkal közelebbről: unokatestvérek.

Wessely Gábor

Kovács Tibor jellegzetes, nagyméretű, színpompás munkái egy hónapig tekinthetők meg Tolnán. (Fotó: M. D.)

Az Art Epizód No. 1/23 című tárlat pénteken nyílt Tolnán, a Mag-házban. Az alkotó többnyire nagy térbe helyezi figuráit, és a teret lelkiismeretesen kitölti apró színfoltjaival, pöttyeivel. Alaposan megdolgozik a sikerért. Az egymáshoz közeli árnyalatok alkalmazásával éri el a legjobb plaszticitást. Novothné azt emelte ki, hogy az alakoknak nincs arcuk, hanem a gesztusaik árulkodnak a hangulatukról, érzéseikről, jellemükről. Idézte magát a festőt is, aki szerint „Minden gesztus egy érzelem vetülete.”

A művész hatni akar a közönségre. Kovács Tibor abban a szerencsés helyzetben van, hogy életének másik színterén, tanárként is hathat, jobbíthat, formálhat.

A megnyitón közreműködött Soponyai György (gitár), Maul Viktória (kürt), Seleljo Alexandra (zongora) és Orbán György (vers).

A szekszárdi művésznek már közel kilencven tárlata volt, Lendvától Torontóig. Rátalált egyedi, senki máséval össze nem téveszthető képi világára, alkotói technikájára. Egy méltatója szerint megnyugtató a festményein a színek és formák harmóniája. Ami nem jelent nála megállapodottságot, mert amire vágyik, az az állandó fejlődés. Meggyőződése szerint a művész nem célba érni, hanem haladni akar.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában