Bogár István

2023.05.23. 08:00

A száz éve született jeles népművelőre emlékeztek

Bogár István néptanító és koreográfus születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget Őcsényben szombaton a Bogár István Hagyományőrző Egyesület, amelyre szép számban látogattak el helyiek és környékbeliek.

Gazsó Rita

Andics János helytörténész mondott beszédet a megemlékezésen. (Fotó: K. A.)

A megemlékezés kora délután koszorúzással kezdődött a református temetőben, Bogár István sírjánál, ahol beszédet mondott Andics János helytörténész. Ezt követően az iskola udvarán felállított színpadon műsorokkal emlékeztek meg a jelentős néprajzi, népművelői munkát végző kántortanítóról, iskolaigazgatóról, akinek keze alól több generáció került ki. Elsőként Fülöp János polgármester mondott köszöntőt, majd Csapai János etnográfus beszélt Őcsény nagy szülöttjéről.

Nem csak szóban, de énekkel és tánccal is megemlékeztek a Sárköz népi kultúrájának, dallamkincsének és tárgyi emlékeinek fennmaradásáért oly' sokat dolgozó Bogár Istvánról. A műsorban fellépett a Sárpilisi Gerlicemadás Hagyományőrző Néptánc Egyesület, a Sárpilisi Tüskerózsa Népdalkör, a Pörbölyi Hagyományőrző Egyesület, a Pörbölyi Népdalkör, valamint a Bogár István Hagyományőrző Egyesület csoportjai. A jubileumi programot éjjelig tartó hangulatos bál zárta az őcsényi közösségi házban, ahol a muzsikáról a Hangulat Zenekar gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában