Megmérettetés

2023.05.26. 20:04

Bogár István emlékének szentelték a Cinegemadár népdaléneklési versenyt (galériával)

A Szekszárdi Pünkösdi Fesztivál részeként Bogár István emlékére rendezték pénteken a „Cinegemadár” Tolna Megyei Népdaléneklési és Népzenei Verseny döntőjét a Babits Mihály Kulturális Központban.

Hanol Erzsébet

A Szekszárdi Garay János Gimnázium énekkara a Babits színpadán (Fotó: Mártonfai Dénes)

Herrné Szabadi Judit szervező elmondta, hogy a vármegye tizenkét településéről harminckilenc tehetség nevezett a megmérettetésre. Az áprilisi elődöntő után végül tizenkilenc versenyző mutathatta meg magát a döntőben is a szakmai zsűrinek. Vakler Anna népzenepedagógus elnökletével Szabadi Mihály néprajzkutató, koreográfus, valamint Matókné Kapási Julianna néptáncpedagógus értékelte  a produkciókat.

Arany-, ezüst- és bronzminősítésekről döntöttek, és ismerték el az arra érdemeseket. A  legjobbak pedig a Szekszárdi Szüreti Napok Cinegemadár Gálaműsorában kapnak bemutatkozási lehetőséget széles közönség előtt.

A versenyre egyéni énekesek és hangszeresek, valamint éneklő csoportok, pávakörök jelentkezhettek. Kiemelt aranyban részesült Tuba Örs, a Gólya Banda, valamint a Szekszárdi Muslinca Férfikórus. Aranyminősítést kapott Herr Fanni, Martini Lara, Bíró Hanna, Holcz Hanga, Deér Zsuzsanna, illetve a Völgység Néptáncegyüttes csoportja, a Cönögék Garay Gimnázium, a Garay Gimnázium Biborvég Népzenei Együttese, a Kadarka Venyigék és a Bonyhád Székely Kör. Ezüstminősítéssel díjazták Horvát-Máté Mirát és Gyöngyösi Lilit, Boros Brájent,  Gellér Marcellt, Tóth Nóra Zsófiát, illetve Bonymini Zenekart.

A seregszemle igen nagy múltra tekint vissza, hiszen Szabadi Mihály még az 1990-es évek közepén indította útnak, és sok esztendőn keresztül nyújtott lehetőséget az ifjúsági és felnőtt korosztálynak a népzene énekes és hangszeres bemutatására.

Szombattól aztán egymást váltják a fellépők a Béla király téri szabadtéri színpadon. 10 órakor kezd a Csurgó zenekar, aztán 11.30-tól a Kámfor Zenés Bábszínház előadásában A sárkány és az ördög című népmesés marionett bábjátékot láthatják az érdeklődők. Délután a helyi egyesületeké a terep, 14 órától mozgás- és harcművészeti bemutatók lesznek, 15 órakor színpadra lép a Laguna Mazsorett Csoport, majd 16.30-tól az Ifjúsági Zenekar Szekszárd.

Vágó Bernadett és Miller Zoltán Szekszárdi randevú címmel 18 órára hívja zenés műsorára a fesztivál résztvevőit. Őket 20 órától az Omega Testamentum zenekar követi. Végül 22.30-tól a Humen Brass Band áll a közönség elé. A Piactéren 22 órától bulira várják az ünneplőket. Emellett vidámpark, kézműves kirakodó vásár, étkes és borudvar fogadja a programra kilátogatókat. Aki ezen a hétvégén Szekszárdra látogat, lezárásokra számítson.

A részletes programokról itt írtunk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában