Múzeumok éjszakája

2023.06.25. 12:00

Szombaton minden összejött a szekszárdi múzeumi éjszakán

Az már több évtizedes hagyomány, hogy a népszokásokkal, babonákkal, hiedelmekkel, varázslatokkal teli Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton nem csak nappal, hanem éjszaka is nyitva a múzeumok kapuja, s ilyenkor a megszokottól eltérően, nem csak a kiállítótermekbe, hanem a raktárakba, pincékbe, minden rejtett zugba bevezetik az érdeklődőket.

Szepesi László

A Wosinsky Mór Megyei Múzeum mind a négy helyszínén, pompás programokkal várta a látogatókat.

Fotó: Mártonfai Dénes

Szombaton minden összejött. A kánikula után kellemesre fordult időben a Múzeumok éjszakáján a Wosinsky Mór Megyei Múzeum mind a négy helyszínén, pompás programokkal várták látogatókat. Jöttek is, többen, mint az előző években, majd kétezren voltak a múzeum főépületben a Szent István téren, a Vármegyeházi kiállításokon, a Babits emlékházban és a mellette lévő Irodalom háza, Mészöly emlékházban. A szekszárdi programsor, amelyet idén a zenére fűztek fel, mind a négy helyen délután ötkor kezdődött, s azt a korábbi években is megszokott kézműves foglalkozások mellett játékokkal, vetélkedőkkel, tették színesebbé.

A zenei program egy kvíz műsorral indult a múzeum könyvtártermében. Öt csapat vett részt a Csötönyi László vezette, a '70, '80, '90-es évek zenéjéről szóló játékon. Huszonöt éve az Omegában ez volt a címe később, szintén a múzeum főépületében, Szekeres Tamásék koncertjének. Ő negyedszázadon át gitárosként, Molnár Tamás mellett, végig ott volt a nagy koncerteken, s miután Kóbor János halálával a zenekarnak vége lett, két barátjával nosztalgia hangversenyen idézi fel a régi slágereket. Ők nem énekelnek, mondván Kóbor hangján lenne csak igazi a dal, de mert a szöveget vetítették, a közönség tette azt.

Zene szólt a Babits házban is, ott Kovács Gábor nem gyári, hanem jórészt maga készítette hétköznapi hangszercsodákkal szólaltatott meg, együtt énekelve a közönséggel, mondókákat, verseket. Itt egyébként Németh Judit és Rubányi Anita rendhagyó, verses tárlatvezetése vonzotta az érdeklődőket. A vármegyeházán dr. Vizi Márta és Lovas Csilla tárlatvezetése mellett is szerepet kapott a zene. Ugyanis ezen a helyen sok szó esett a 100 évvel ezelőtt született Bogár István néptanító, népművelőről, s az általa gyűjtött, és ismert dallamokat a Csurgó zenekar keltette életre.

A hangszeres programok mellett volt tárlatvezetés a Látványtárban, a padláson, az Örökségünk című kiállítást Ódor János mutatta be az érdeklődőknek, ahol egyébként volt nyomkereső játék is. Egy teremben fotófal állt, ahol régi környezetbe beillesztett arcokról készültek képek. A Wosinsky Mór alapította épület folyosóján pedig a gyerekek készítettek csengettyűt, karkötőt, kézműves apróságokat. Odébb egy teremben társasjátékokkal ismerkedtek, a cserkészek pedig egy kalandjátékban vettek részt.

Pompásan sikerült Szekszárdon a Múzeumok éjszakája, s rendezői bíznak abban, hogy sokakban felkeltették az érdeklődést, és nem csak ilyenkor, hanem az esztendő többi napján is többen jönnek majd a múlt emlékeit őrző falak közé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában