Teol.hu podcast

2023.07.31. 19:00

A költő velünk van, még ha már nem is él

Baka István költő, író, műfordító, szerkesztő 1948. július 25-én született Szekszárdon.

Szeri Árpád

Gacsályi József nyugalmazott könyvtárossal beszélgettünk a teol.hu podcast legújabb adásában

Forrás: TEOL

Ha élne, most lenne hetvenöt esztendős. Hétéves koráig szüleivel együtt Bátán és Tamásiban lakott, majd 1956 márciusában költözött vissza a megyeszékhelyre. A Garay János Gimnáziumban orosz tagozatra járt, 1966-ban érettségizett.

Felsőfokú tanulmányait 1967-ben kezdte meg a szegedi József Attila Tudományegyetem magyar-orosz szakán. A diplomát 1972-ben szerezte meg, ezután két évig Szekszárdon tanított, majd visszatért Szegedre, ahol lapszerkesztőként dolgozott. Ebben a városban hunyt el 1995. szeptember 20-án. Szülővárosában nyugszik.

Költészetével országos elismerésre tett szert. Egyetemes költő, Szekszárdon vagy Szegeden éppen úgy hat, mint Erdélyben. Alakját, munkásságának főbb vonásait Gacsályi József nyugalmazott könyvtáros, pedagógus, költő és szerkesztő idézi fel a teol.hu podcast legújabb adásában.

A műsor vendége megemlíti azokat az emlékezetes eseteket, amikor is alkalma volt hosszasabban és mélyebben elbeszélgetni Baka Istvánnal, akinek egyébként a megyei könyvtár volt az egyik kedvenc tartózkodási helye.

Sokoldalú személyiség volt, Gacsályi József azt is elmondja a műsorban, hogy Baka István a középkori irodalmat és a kor zenéjét is kedvelte. Mindent összegezve, Szekszárd szülötte joggal foglalja el a hazai irodalmi panteon egyik fő helyét.

Korábbi beszélgetéseinket ide kattintva találja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában