Monográfia

2023.07.16. 17:30

Az őskori Bonyhádot is bemutatja a kiadvány

A Völgységi Tájkutató Alapítvány és a Völgységi Múzeum gondozásában napvilágot látott Bonyhád város monográfiája, ami a város történetét az őskortól a török hódoltság végéig mutatja be.

Farkas Eszter

A Völgységi Könyvfesztiválon mutatták be először a Bonyhád monográfiáját ( a képen: dr. Farkas István Gergő és Ódor János)

Fotó: Máté Réka

A két évtizednyi kutatás eredményeként megjelent kötetet az idei Völgységi Könyvfesztiválon mutatta be dr. Czövek Attila, Ódor János és dr. Farkas István Gergő. A háromrészesre tervezett kiadványról dr. Farkas István Gergővel, a Völgységi Múzeum igazgatójával beszélgettünk.

– Nem sok város dicsekedhet ma Magyarországon azzal, hogy egy ilyen szakmailag színvonalas kötet készüljön róla – kezdte a beszélgetést dr. Farkas István Gergő. – Természetesen a könyv hosszabb előzményre tekint vissza, ugyanis 2006-ban adták ki dr. Szőts Zoltán és László János: Előkészületek Bonyhád monográfiájához című kiadványát. A források kutatása a Völgység tanulmányozásához számos konferenciakötet alapján történt, ez ennek a monográfiának az előzménye. Bonyhád adott otthont 2021-ben a VII. Völgységi Konferenciának, ahol a leendő kötet közreműködői bemutatták kutatási eredményeiket, amiből napvilágot láthatott ez a szilárd szakmai alapokon nyugvó, de mégis közérthető és látványos kiadvány.

A kötet bemutatja, hogy kik éltek itt az őskorban, a római korban, amikor Tolna megye és Bonyhád Pannonia tartomány része volt, majd a népvándorlás viharos évszázadaiban, ami a magyarság honfoglalásával zárult. Bonyhád az Árpád-korban is egy virágzó város volt csodálatos gótikus templommal, amire érdemes emlékezni és büszkének lenni. Az oszmán hódoltság idején a település nagyrészt, de nem teljesen elnéptelenedett, az 1710-es évek elején mindössze néhány családot említenek a korabeli források. A 18. század elejének német telepesei nyomán a város ismét fellendült, 1782-ben elnyerte a mezővárosi rangot, amit 1872-ben a közigazgatási reformok során elveszített, majd 1903-tól nagyközség és 1977. április 1. óta ismét város.

A háromrészesre tervezett városi monográfiasorozat első kötete az őskortól a 18. századig mutatja be a város történetét, a folytatás a 19–20. századi történelmet fogja közre adni.

Az olvasók öt szerző hat cikkét olvashatják a könyvben, mindannyian a téma elismert kutatói, K. Tóth Gábor és K. Németh András a Wosinsky Mór Megyei Múzeum (WMMM) régész-muzeológusai, Czövek Attila a WMMM osztályvezető régész-muzeológusa , professzor dr. Dávid Géza az Eötvös Lóránd Tudományegyetem professor emeritusa, dr. habil. Máté Gábor a Pécsi Tudományegyetem Néprajz-Kulturális Antropológia Tanszékének adjunktusa.

A könyvet a bonyhádi múzeumban vásárolhatják meg az érdeklődők.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában