Zene

2023.07.21. 12:18

Harmincan fújják a harmincadik táborban

Fúvószenétől volt hangos csütörtökön este a bonyhád-majosi evangélikus templom, melyet megtöltött a szépszámú közönség, a totyogós korosztálytól az idősebbekig. Hagyománya van már annak, hogy a kismányoki országos evangélikus fúvóstábor résztvevői koncertet adnak itt, hiszen a helyi lelkész, Makán Hargita egyben a tábor lelkésze is.

Teol.hu

Harminckét évvel ezelőtt Johann Gyula lelkész rendezte meg az első fúvóstábort Kismányokon, majd az évek során testvére, Johann Attila zenetanár vette át az irányítást.

Fotó: Máté Réka

– Az idei a harmincadik tábor, közel harminc résztvevővel. Vannak visszatérők, szinte már tanárok, illetve akik időközben valóban zenetanárok lettek, és minden évben vannak új érkezők is. A résztvevők viszik a tábor hírét, hogy milyen jól érezték itt magukat. Van, aki a felhívásra érkezik, vagy épp a helyi lelkész közvetítésével – mondta Johann Attila táborvezető. – Mivel több korosztály, és ezzel együtt különböző tudásbeli szint találkozik itt, a tábor elején felmérjük, hogy ki milyen hangterjedelemmel, milyen technikai tudással bír. Jól bevált kottakészletünk van, köztük igazi jolly jokerek, így mindenkinek tudunk a szintjének megfelelő zenét találni. És minden évben vannak új dalok is.

– Természetesen egymást is inspirálják, egymástól is tanulnak a fiatalok. Tegnap például a kicsik végeztek a templomban a tanár vezette próbával, majd a táborban nekiálltak kettesével gyakorolgatni, és volt, hogy a harmadik odament ütni nekik a tempót, segíteni a ritmusban. De ahogy egymás mellett ülnek – mert ugye a csapatokon, formációkon belül is vannak tudásbeli különbségek –, szintén húzzák egymást előre – tette hozzá a táborvezető. 

Délelőtt és délután is kétórás fúvós etapok vannak, csoportokra osztva gyakorolnak a fiatalok. A nyolcnapos táborban sokat fejlődnek, és már hagyomány, hogy Majoson egy nagyobb koncerten, illetve a zárónapon, vasárnap tanáraink Mucsfán és Majoson közreműködnek az istentiszteleten, zárásként pedig a táborlakók a kismányoki istentiszteleten mutatják be a héten tanultakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában