Nuclear Kids

2023.07.06. 20:00

Rekord gyorsasággal rendezték meg a musicalt az atomkölykök

Egy nemzetközi gyermekművészeti program keretében Öt perc dicsőség címmel állítottak színpadra egy musicalt, több ország atomvárosaiból érkezett fiatalok segítségével csütörtök délután Pakson, a Csengey Dénes Művelődési Központban.

Gazsó Rita

Öt perc dicsőség címmel állítottak színpadra egy musicalt az atomkölykök

Fotó: Molnár Gyula

A Roszatom orosz energetikai konszern immár tizenkettedik alkalommal szervezett Nuclear Kids néven művészeti tábort, amelyet mindig más országban és más helyszínen tartanak az atomerőművekben dolgozók gyermekei számára. A program lényege, hogy orosz, illetve külföldi „atomvárosokban” élő tehetséges diákok nyaranta összejönnek valamelyik országban, és hivatásos művészek segítségével egy-egy zenés produkciót állítanak színpadra. Ezúttal ismét Paks adott otthont az eseménynek.

A musicalt Nikita Ivanov rendezte, és ő írta a darab forgatókönyvét is. A csaknem kétórás előadás során a zeneszámok között olyan ismerős dalok is felcsendültek, mint a Beatles Come together-je vagy Beyoncé Survivor-je. A zenés darab egy fiúról szólt, aki híres sztár akart lenni, Grammy-díjat nyerni, hogy megváltoztassa az életét. 

– A musical színpadra állítására igen rövid idejük volt, mindössze 12 nap állt a rendelkezésükre, az első nap végére már meg is volt a szereposztás – tudtuk meg a fiatal rendezőtől, aki elmondta, mindez komoly feladatot rótt a gyerekre, hiszen rengeteg zeneszámot és szöveget kellett elsajátítaniuk rekord gyorsasággal.

Az idei "atomkölyköknek" éppen emiatt a korábbiaktól eltérően kevesebb idejük maradt szabad programokra. A paksi fiatalok mellett további három államból – Oroszorszából, Bulgáriából és Horvátországból érkezett – táborlakó 19 fiatal azonban így is meg tudta nézni Paksot, és a strandon is lazítottak egy kicsit.

A Nuclear Kids nemzetközi gyermekművészeti projekt 2009-ben indult, célja egyebek között, hogy elősegítse az atomipari ágazatban dolgozók gyermekei közötti barátságot, ablakot nyisson a különböző országokból érkezett gyerekeknek egymás kultúrájára, tágítva a látókörüket, valamint tartalmas pihenést nyújtson a gyerekek számára a nyári szünidőben.

Magyarországon első alkalommal 2014-ben, Keszthelyen vendégeskedett a program, illetve az azon részt vevő gyerekek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában