Ódát festett a végtelenhez

2023.08.20. 11:40

Pécsre érkezett a nagyszabású Csontváry 170 kiállítást

A hónap elején nyitotta meg kapuit a Csontváry 170 kiállítás Pécsen. A közös tárlattal ünnepli a Janus Pannonius Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, illetve a Magyar Nemzeti Galéria a festőzseni, Csontváry Kosztka Tivadar születésének kerek évfordulóját. A tárlat képei között sétálva eltűnődhetünk a kérdésen: mi rejlik a konvenciók rabságától tudatosan menekülő művész képeinek jelenkori sikere mögött?

Teol.hu

Fotó: Laufer László

A kiállítás eddig a Szépművészeti Múzeumban volt látható, ahol kiemelt népszerűséget élvezett. Most a baranyaiakhoz is közelebb kerültek a képek – november 5-éig tekinthetik meg a nagyszabású tárlatot.

A tárlat anyaga öt teremben kapott helyet, továbbá a folyosókon is találkozhatunk a művész festményeivel és rövid, kronologikus életrajzával. Olvashatunk szemelvényeket a kezdetben patikusként dolgozó művész saját írásaiból, s áttekinthetjük a Csontváry-kiállítás 1973-as Pécsre érkezését és megnyitását Nádor Katalin fényképein keresztül.

A képek elrendezése, csoportosítása egyszerre követ időrendi és tematikai struktúrát: az első teremben a művész korai alkotásai, karakteres, portrérajzai, valamint madártanulmányai láthatók, az utolsó állomás pedig a befejezetlen képeket, vázlatokat rejti. Itt láthatjuk a kései, Magyarok bejövetele című, több évtizede elveszett mű archív fotóját is – a kép eredetijének hollétét továbbra is homály fedi.

A teljes cikket a Bama.hu oldalon találja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában