Emléke ma is él

2023.09.07. 14:29

Dunaföldvár történetét is megismerhetjük általa

Dunaföldváron és a környező településeken sokan ismerik Lukácsi Pálné Mészáros Irma nevét.

Teol.hu

Illusztráció: Shutterstock

Kinek Irma, Irmus, Irmuska, sokaknak Irma néni, Tanárnő – hiszen több évtizedig tartott emlékezetes magyar-, orosz-, majd angolórákat a Magyar László Gimnáziumban, vezette a színjátszókört, és a népszerű Várjátékok egyik rendezőjeként is emlékezhetünk rá.

Nyugdíjazása után az órarend szerinti tanítást abbahagyta ugyan, ám elhivatott pedagógusként odafigyelt a városban történtekre, és rendszeresen írt a helyi Part-Oldalak című lapba. Mint a Dunaújvárosi Hírlap külsős munkatársa, dunaföldvári tudósítója 2014 és 2021 között számos rövidebb-hosszabb cikkben rögzítette a városban történt, főként kulturális eseményeket, vagy épp azt erősítette meg – erőt és hitet adva a csüggedőknek –, hogy csodák márpedig léteznek.

De gyakran írt portrét egy-egy nevezetes (akár elszármazott) földváriról vagy jegyzetet valamely égbekiáltó igazságtalanságról, különleges eseményről, igazán szívhez szóló olvasmányélményt adva az olvasóknak.

A Kilenc tüzek című, Lukácsiné Mészáros Irma válogatott írásait tartalmazó kötet 2019-ben, a szerző hetvenedik születésnapján jelent meg. A Tamás Menyhért költeményét megidéző gyűjteményben válogatott írások találhatók, kirajzolódik belőlük Dunaföldvár huszonegyedik századi története is.

A cikk itt folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában