Teol.hu videó

2023.09.18. 10:07

Két borrendi tagot avattak fel a szüreti napokon (videó)

Az Alisca Borrend két borrendi tagot avatott fel a Szekszárdi Szüreti Napokon, Dr. Máté Andreát és Horváth István Attilát.

Brunner Mónika

Az Alisca Borrend két borrendi tagot avatott fel a Szekszárdi Szüreti Napokon, Dr. Máté Andreát és Horváth István Attilát

Fotó: Kiss Albert

A hagyományokhoz híven az Alisca Borrend két borrendi tagot avatott fel: Dr. Máté Andrea és Horváth István Attila három próbán vett részt. A régi eszköz felismerése próbán Dr. Máté Andrea felismerte a gyertyatartót, amelynek hegyes végét a pincefalba könnyen be lehet szúrni. Horváth István Attila pedig a kotyogót, amelyet a borban keletkező széndioxid eltávolítására használtak. Ezután egy pohár bort kellett szívniuk a kishordóból, majd két bor közül fel kellett ismerni a szekszárdi bikavért.

A próbákat teljesítették, az Alisca Borrend örökös és hivatalos tagjaivá váltak, akik jogosultak a borrendi jelvények viselésére. Horváth István Attila lapunknak elmondta, hogy az Alisca Borászat megalapítója, egyetemi tanulmányait követően kezdett borászattal foglalkozni. Három diplomája van, agrármérnök közgazdász. Pest vármegyei településről, Gyömrőről származik, ott is él, hogy borrendi tag lett, fontos állomás az életében.

Dr. Máté Andrea úgy nyilatkozott, hogy huszonöt éves munkájának megkoronázása a borrendi tagság, ezzel kiteljesedett a munkája. A Pécsi Tudományegyetem oktatója, a KPVK Élelmiszergazdasági és Turisztika Tanszékének vezetője, mind oktató, mind kutatómunkája kapcsolódik a Szekszárdi borvidékhez. Az idei évben a magyar érettségi szövegértési feladat az ő cikke volt, melyek címe: A bikavér legendája.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában