Deutsche Bühne Ungarn

2023.09.15. 07:00

Varázslatos világ tárult a néző elé a színpadon

Korabeli angol szerző klasszikus darabját vitte színre a DBU. Oberon és Titánia varázslatos birodalmába tekinthetett bele a közönség. A szülői szigor elől menekülő szerelmesek végül egymásra találtak. Teret kapott a romantika is.

Szeri Árpád

Oberon/Theseus szerepében Horgász Dezső, Titánia/Hyppolita szerepében pedig Lotz Katalin (Fotó: Mártonfai Dénes)

A Szentivánéji álom – az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet adattára szerint – a legtöbbször játszott Shakespeare mű hazánkban. Ezen statisztika erősítéséhez immár a Deutsche Bühne Ungarn is hozzájárult, hiszen csütörtökön este hét órától műsorára tűzte a vígjátékot. Az évadnyitó darab egyúttal premier is volt.

William Shakespeare 1595-ben vetette papírra a komédiát, melynek diadalmenete tehát több mint négyszáz éve töretlen. Magyarországon 1864. április 23-án volt az ősbemutatója, nem másutt, mint a Nemzeti Színházban. A siker átütőnek bizonyult, idézzük a korabeli tudósítást a Pesti Napló 1864. április 29-i számából: „A színház mind szombaton, mind vasárnap tömve volt. Az első előadás után, ami először történt a nemzeti színháznál, a fordítót szűnni nem akaró tapsok közt hívták, de nem jelent meg. A taps és kihívás oly zajos volt, hogy a rendező csak másodszor kijőve mondhatta meg, hogy a fordító nincs jelen.” Tegyük hozzá, hogy magyar nyelvre ekkor Arany János ültette át a művet.

A DBU Angela Schanelec, Jürgen Gosch és Wolfgang Wiens fordításában, Verena Koch rendezésében vitte színre a darabot, Ein Sommernachtstraum címmel. Íme, a történet röviden: Athén kapuin túl egy varázslatos erdő, Oberon tündérkirály és felesége, Titánia birodalma terül el. Ide menekül két fiatal szerelmespár szüleik szigora és az erős kezű Theseus irányította város törvényei elől. Miközben keresik, megtalálják, majd újra elveszítik egymást, úgy összezavarodnak a tündérvarázslattól, hogy szerelmük is csorbát szenved. Végül azonban mindenki visszatalál a párjához, avagy miképpen Pukk, a huncut szellem mondja: „Minden fazék fedőt talál”.  

– Olyan darabot kerestünk, aminek üzenete örök érvényű és ezzel együtt mindig kínál új értelmezési formákat, lehetőségeket – nyilatkozta lapunknak Lotz Katalin, a Szekszárdi Német Színház igazgatója. – Ugyanakkor arra is törekedtünk, hogy teret adjunk a könnyed szórakozásnak, a romantikának és felnőttekre, fiatalokra egyaránt vonzerőt gyakoroljunk és látogatóink között köszönthessük ezt a széles korosztályt. Témánk időtlen, hiszen a szerelemről szól, és arról, hogy az álmainkhoz vezető úton a vargabetűk és a tévedések is megengedettek.

A szereposztás a következő: Oberon/Theseus: Horgász Dezső. Titánia/Hyppolita: Lotz Katalin. Pukk: Sipos Eszter. Hermia: Melissa Hermann. Heléna: Perrine Martin. Demetrius: Dominik Spies. Lysander: Niklas Schüler. Tündérek: Palya Noémi, Arghavan Shekari. Mesteremberek: Melissa Hermann, Perrine Martin, Palya Noémi, Niklas Schüler, Arghavan Shekari, Palánki Zsuzsanna, Dominik Spies, Szebeni Kálmán.

A közönség németül nem beszélő tagjai ez alkalommal is végig értő módon kísérhették figyelemmel a darabot, köszönhetően a színpad fölötti monitoron megjelenő, magyar nyelvű feliratozásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában