Kultúra

2023.10.09. 18:00

Egyhetes programsorozattal ünnepelték a könyvtári napokat

Az Országos Könyvtári Napok részeként az elmúlt héten különböző programokkal várták a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtárba és a Csengey Dénes Kulturális Központ könyvtárába érkezőket.

Gazsó Rita

Benkő László író (Fotó: TelePaks)

Hídépítők – a könyvhíd, a könyvtár összeköt – e mottó jegyében állította össze az Országos Könyvtári Napok programsorozatot az Informatikai és Könyvtári Szövetség. A kezdeményezéshez a kulturális központ könyvtára és a városi Kkönyvtár csatlakozott. A két bibliotéka úgy állította össze a programokat, hogy ne legyen átfedés közöttük, így az irodalombarátok akár valamennyi rendezvényen részt vehettek – írta meg a TelePaks.

A programsorozatot a kulturális központ könyvtárában nyitotta meg hétfőn Szabó Péter polgármester, aki beszédében szólt a könyvtári rendezvények jelentőségéről és ezen közművelődési intézmények szükségességéről. A könyvtári napok első vendége Benkő László író volt, aki Mátyás királyról és fiáról, Corvin Jánosról tartott előadást.

Másnap a Pákolitz István városi könyvtárba várták az érdeklődőket, ahol Dragomán György író és Szabó T. Anna költő beszélgetett. Szerdán a Kincskereső Gyermekkönyvtárban Széles-Horváth Anna Álompor a Holdon című mesekönyvének bemutatóját tartották, majd a szervezők ismét a városi könyvtárba várták a közönséget. Itt Gutai István, korábbi könyvtárigazgató beszélgetett egykori munkatársával, Villányi Rózsával az Egyetlen című, önéletrajzi ihletésű kötete kapcsán. Pénteken ismét a gyerekeké volt a főszerep, akik a kulturális központban bábszínházi előadáson vehettek részt, az Álomzug Társulás lépett fel.

A rendezvénysorozat október 8-án a Könyves Vasárnappal zárult a városi könyvtárban, ahol egyéb programelemek mellett kihirdették a nyári kincskereső játék eredményét. A könyvtári napok egész ideje alatt megbocsátás hete volt a paksi könyvtárakban, azaz elengedték a lejárt kölcsönzési idejű könyvekre a késedelmi díjat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában