Prima gála

2023.10.14. 11:30

Szinte felrobbant a nézőtér a közönségdíj kihirdetésekor (galéria)

Nagykorú lett a Prima gála. Pénteken este Szekszárdon, a Babits kulturális központban tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a Tolna vármegye legjobbjait díjazó ünnepet, a VOSZ Tolna Vármegyei Prima Díjátadó Gálát.

Szepesi László

A díjazottak

Fotó: Mártonfai Dénes

Az első ünnep 2005-ben volt Szekszárdon. Két évvel azután, hogy Demján Sándor kezdeményezésére Pesten átadták a Prima Primissima díjakat, elsőként a vármegyék közül Tolnában rendezték meg, s mert a pandémia miatt egy elmaradt, ez most a tizennyolcadik. 

Az ünnep kezdetén rövid filmmel emlékeztek az alapító Demján Sándorra, aki 2003-ban a Vállalkozók Országos Szövetsége támogatásával, saját hárommilliárd forintját felajánlva létrehozta a magyar értelmiség eredményeinek megőrzését, a hazai tudomány, művészet és kultúra fejlesztését segítő díjat.

A film után Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Gesztesi Béla, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója köszöntötte a díjazottakat s a gála résztvevőit. Ezután Simon V. Zita, az est házigazdája színpadra kérte dr. Fajszi Lajost, a VOSZ Tolna Vármegyei Szervezetének elnökét is, és ők hárman adták át dr. Gál Gábornak, az Alisca Dentist Kft. tulajdonosának a Országos Év Vállalkozója Díjat, aki majd december elsején, Budapesten, az ottani ünnepen veheti át az Országos Év Vállalkozója Díjat.

Köszöntötték még az Prima Primissima díj két Tolna vármegyei várományosát, dr. Katz Sándort, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium matematika-fizika tanárát, a tehetségek gondozóját, akinek óriási szerepe van abban, hogy diákjai országosan kiváló eredményeket értek el és dr. Kovács Antalt, az MVM Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatóját, aki nemcsak a sportban elért eredményeiért, hanem minden nap végzett munkájáért is érdemes az elismerésre.

Következett ezután az Év Tolna Vármegyei Vállalkozója díj, az oklevél, üvegszobor és egy palack bor átadása. Dávid Istvánnak, a dunaföldvári Aranyfácán étterem és a Kelecsárda tulajdonosának, Pech Tibor tamási egyéni vállalkozónak, Csepregi Ferencnek, a tamási Csepregi és Társa Kft. ügyvezetőjének, Nepp Dénes szekszárdi szíjgyártó mesternek, Népi Iparművésznek, a Népművészet Mesterének, valamint Illés Károlynak, a dombóvári Webépker Kft. ügyvezetőjének Máté Péter, a VOSZ Tolna Vármegye Szervezet pótküldöttje, ifj. Szabo Ferenc a VOSZ TM szervezet elnökségi tagja és Horváth Zsolt, Dunaföldvár polgármestere adta át a díjat.

Kajtár Margit cukrászmesternek, a szekszárdi Amaretto Plusz Bt. ügyvezetőjének, Magyarics Lászlónak, a madocsai Ma-Gipsz Kft. tulajdonosának, Ferencz Istvánnak, a Mányoki Vasvirág Kft. ügyvezető tulajdonosának, Csányi Jánosnak, az Alisca Agrárház Kft. ügyvezetőjének és Zsók Csaba Attila szálkai egyéni vállalkozónak Siklósi Zoltán, a Zo-Bau Építőipari Kft. tulajdonosa, a VOSZ Tolna megyei társelnöke, Szabó Péter, Paks polgármestere és Filóné Ferenc Ibolya, Bonyhád polgármestere nyújtotta át az elismerést.

Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalásért járó díjat vett át dr. Marcsek Sándor rendőr ezredes, a Szekszárdi Rendőrkapitányság vezetője és dr. Beréti Zsolt, a MillFood Kft. ügyvezető tulajdonosa.

Az előző évek Prima díjasait bemutató film után az idei kitüntetések átadása következett. Ezek odaítéléséről a VOSZ Tolna Vármegyei Szervezetének elnöksége döntött. Az erkölcsi és a szakmai elismerést jelképező díj mellé egy-egymillió forintos pénzjutalom és egy egyedi szobor jár.

A Prima díjat a Magyar Képzőművészet és Iparművészet Kategóriában Törő György fafaragó, népi iparművész vehette át, aki katonaként szabadidejében, majd miután honvéd ezredesként nyugdíjba vonult, főfoglalkozásként is fafaragással foglalkozott, ő készítette a magyar katonák emlékére a Don-kanyarban felállított szobrokat.

A Magyar Oktatás és köznevelés kategóriában dr. Győri Attila, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház sebészorvosa immár második alkalommal kapta ezt a díjat.

A Magyar Tudomány kategóriában dr. Elter József okleveles mérnök-hőfizikus lett idén Tolna vármegye Prima díjának kitüntetettje, de a kitüntetést, külföldi útja miatt később veszi át.

A közönségdíj kihirdetésekor szinte felrobbant a nézőtér. Azt ugyanis, hogy a négy kiváló együttes, a Bátaszéki Pedagógus Kórus, a dombóvári Kapos Táncegyüttes, a Paks Városi Vegyes Kar vagy a Sárpilisi Gerlicemadár hagyományőrző Néptánc Egyesület közül melyik lesz a kitüntetett, az ünnepség előtti órákig beérkezett szavazatok száma döntötte el. S mikor Simon V. Zita, az est házigazdája bejelentette, hogy a Prima díj a dombóvári együttesé, hatalmas volt az öröm.

Ennek átadásával, majd az összes díjátadó és díjazott csoportképének készítésével zárult a színházteremben az ünnep, s követte azt a fogadás a Babits rendezvénytermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában