Jubileum

2023.10.08. 20:00

Születésnapot ünnepelt a Mondschein

A szekszárdi csapat négy és fél évtizede énekel. Megünnepelték a jubileumot. A gálaműsoron ott voltak a korábbi karnagyok is. A KÓTA díszoklevelet küldött. Egy-egy szál rózsa is kifejezte a tiszteletet.

Szeri Árpád

A csapat negyvenöt évvel ezelőtt alakult meg (Fotó: Mártonfai Dénes)

Mit frohem Herzen will ich singen! – azaz: Énekeljünk víg örömmel! Ezen jelmondat jegyében ünnepelte fennállásának 45. évfordulóját a Mondschein Kórus Egyesület. A jubileumi összejövetelnek szombaton délután adott otthont a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvényterme. A nagyszabású, tartalmas gálaműsor a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat, Szekszárd Önkormányzata KCV Bizottsága és a kulturális központ támogatásával valósulhatott meg. A közönséget elsőként Mikola Péterné, az egyesület elnöke köszöntötte, majd röviden vázolta az egyesület történetét. Szekszárd Kiemelkedő Művészeti Együttese 1978. márciusában alakult meg, ekkor Szekszárdi

Német Nemzetiségi Baráti Kör Kórusa néven. Az alapítók a vármegye falvaiból Szekszárdra beköltözött német származású lakosság köréből kerültek ki. A tagság 2004-ben létrehozta saját egyesületét és felvette jelenlegi nevét. Mikola Péterné a KÓTA erre az alkalomra küldött díszoklevelét is bemutatta a jelenlévőknek. A Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat nevében Farkas Pálné elnök, a vendéglátó intézmény nevében pedig Berlinger Attila igazgató méltatta a kórust. A jubileumi rendezvény vonzerejét jelzi, hogy eljöttek a születésnapra az egykori kórustagok. Ugyanígy elfogadták a meghívást a karnagyok is, azaz megtisztelte jelenlétével az eseményt Kocsis Imre 

Antal, az őt sorrendben követő – férjével együtt Németországból ajándékkal érkező – Katharina Eicher-Müller, valamint Müller János és Mikola Péter is. Ugyancsak jelen voltak a Szekszárdi Németségért – Klézli János nívódíj néhai névadójának gyermekei, azaz Horváthné Klézli Éva, Klézli Erzsébet és ifj. Klézli János. Kedves gesztusként – a rendezvény után – egy-egy szál rózsát nyújtottak át a Mondschein tagjainak. Valamint ott volt az
alapítók közül az a Moizes Gyuláné, aki negyvenöt éve folyamatosan énekel a kórusban. A résztvevők, már a műsort követő vacsorán, megemlékeztek az immár néhai tagokról is. 

A közönség megcsodálhatta a Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskolából elhozott, a színpad közepére helyezett, német népviseletbe öltöztetett, mintegy félméteres babát, majd az egymást követő produkciókat tapsolta meg. A sort a Wunderland óvoda ének-tánc bemutatója nyitotta meg, őket a Dienes Valéria Általános Iskola énekkara követte, majd együtt lépett színre a Dienes iskola és a Mondschein. Ez az előadás generációk találkozóját hozta, hiszen egymás szomszédságában dalolt nagypapa és unokája. 

A Mondschein, immár önálló műsorszámában, változatos énekeket adott elő, a balladától a vidám dalig. A mözsi csoport hagyományos német ruhában énekelt, a nagymányokiak derűs dalcsokorral kedveskedtek a publikumnak, s nagy sikert arattak a kakasdiak is, mint olyan csoport, mely a legrégebbi Mondschein kapcsolatot mondhatja magáénak. Ezzel az együttessel ugyancsak fellépett a jubiláló szekszárdi kórus. A színpadi zárást a Morgen will mein Schatz verreisen című dal közös eléneklése jelentette.

Valóságos díjeső hullott a csapatra

A Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa, azaz rövid megnevezéssel a Landesrat döntésének köszönhetően többször érdemeltek arany fokozatot, illetve dicséretes és kitüntetéses aranyat és több országos fesztiválra is hívták őket. A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a KÓTA ugyancsak többször ítélt meg a csapat számára arany minősítést. A Mondschein az Aranypáva fokozatot és az Aranypáva nagydíjat is megszerezte, nem mellesleg elsőként a nemzetiségi csoportok közül. A 2016-os év sombereki fellépésén kitüntetéses aranyat kapott az énekkar. A hagyományőrző munka honorálását 2009-ben a KÓTA díj fémjelezte. A Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat 2017-ben A Szekszárdi Németségért – Klézli János nívódíj elismerésben, a városi önkormányzat háromszor is a Szekszárd Büszkesége díjban részesítette a csapatot. Négy évvel ezelőtt a Mondschein Szekszárd Város Napján lehetett boldog tulajdonosa a Közjóért kitüntető díjnak. A már említett Szekszárdi Németségért – Klézli János nívódíjat Katharina Eicher-Müller, Mikola Péterné és a harmonika kíséretet biztosító Keller Antal is átvehette korábban. Molnár Márta, aki immár tizenöt éve a kórus karnagya, a Stefan Kerner díj birtokosa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában