Alkotótábor

2023.11.26. 07:00

A szekszárdi irodalmi élet nagyjai előtt tisztelegtek a Krúdy-kör tagjai

A budapesti székhelyű Krúdy kör szervezett alkotótábort vármegyénkbe az elmúlt hétvégén. Az író-, költő-, ének- és festőművészeti alkotótábor résztvevői szekszárdi programjaik során Babits Mihály, Mészöly Miklós és Baka István állt a megemlékezések középpontjában.

Gazsó Rita

Izgalmas előadások, zenés programok és megemlékezések színesítették az alkotótábort (Fotó: K.A.)

A Krúdy Kör 49. alkotótábora Németh Nyiba Sándor költő, író, zenész, olimpiai helyezett birkózó, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör elnökének, a Magyar Kultúra Lovagjának köszöntőjével indult, aki előadásában alapos áttekintést adott Babits Mihály és József Attila életéből. 

A három nap folyamán mindenki kapott lehetőséget a bemutatkozásra: költők, írók, festők és szobrászok egyaránt. A résztvevők többek mellett Székely Gábor Petőfi-kutató és helytörténész érdekfeszítő előadását hallgathatták meg Petőfi relikviáiról, Drotleff Zoltán Krúdy Gyuláról beszélt, dr. Valkai Teréz pedig egy a gyógyításhoz kapcsolódó történetet mesélt el. Major László tolmácsolásában Renoir festészetéről, Mudrony Alojziától kedvenc regényírójáról, Gárdonyi Gézáról hallhattak a résztvevők egy-egy érdekes előadást, Ágoston Zsolt a képzőművészet,Turi Török Tibor a szobrászat rejtelmeibe engedett betekintést. A budapesti székhelyű Krúdy kör szervezett alkotótábort 

A budapesti székhelyű Krúdy kör szervezett alkotótábort Szekszárdon (Fotó: K. A.)

Gémes Kati Savador Dali titkairól beszélt a jelenlévőknek, Gyárfás Tamás Polcz Alaine és Mészöly Miklós viharos, több mint fél évszázadon átívelő közös életéből elevenített fel részleteket. Keskeny Farkas Anikó Deák Attila festőművésszel, nyugállományú alezredessel beszélgetett a „harcászatról” honvédelemről, Gedeon Péter mérnök, grafikus révén Krúdy életét ismerhették meg grafikáin keresztül az érdeklődők. A szombati nap kiemelt programja volt Babits Mihály szülőházának meglátogatása, majd a Mészöly Miklós és felesége Polcz Alaine hagyatékát bemutató Irodalom Házának megtekintése, végül a megemlékezés Baka Istvánról. A délutáni eseményeket szavalások, kötetlen beszélgetések egészítették ki. A Krúdy Kör  alkotótáborára csaknem nyolcvanan jöttek el Szekszárdra az ország különböző pontjairól. Tolna vármegyéből, Madocsáról Koszorus Aranka festőművész érkezett Földesi János költő, zenész, népművelő portréjával.

Szombaton este Tolcsvay Béla Kossuth-díjas zenész is a kör vendége volt, aki együtt muzsikált a tábor szervezőjével, Németh Sándorral. Kérdésekre válaszolva Tolcsvay Béla beszélt életéről, a zenéről és kortársairól, majd az örökifjú, 77 éves zenész régi legendás Tolcsvay-dalokat adott elő. Este a gálával és díjátadásokkal folytatódott a program, ahol köszöntötték az Erzsébeteket és a Katalinokat, majd retró muzsika szólt késő estig.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában