Kiállítás

2023.11.05. 15:30

Ékszer tojáshéjból, tollakból, magokból

Összesen 87 pályamű látható a tolnai Mag-házban november 17-ig. Tolna vármegyei díjazottjai is vannak a Berekai Éva Népi Ékszerkiállításnak. A nyitónapi programhoz szakmai konferencia is társult.

Wessely Gábor

Összesen 87 pályamű látható a tolnai Mag-házban (A szerző fotója)

Népi ékszerek gyöngyből, fémből, bőrből, fából, csontból, szaruból, kagylóból, csuhéból, tollból, csonthéjas gyümölcsmagból, tojáshéjból és még ki tudja, mi mindenből. Nagy az alkotói kreativitás és kicsi a haszon. A kézműves munka nincs megfizetve. Ezt hangsúlyozta a Berekai Éva Népi Ékszerkiállítás szombati megnyitóján – Tolnán – Burján István néprajzkutató, a Janus Pannonius Múzeum néprajzi osztályvezetője, aki egyben a zsűri elnöke is volt.

Pályázatot írt ki a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület népi ékszerkészítésre. Az egyesület elnöke, Komjáthi Tamásné elmondta: – Háromévente jelenik meg ez a felhívás, és elég nagy az érdeklődés iránta. Most 28 egyéni alkotó és egy csoport nevezett be, összesen 95 munkát beküldve. A szakmai bírálatot követően 87 pályaművet állítottunk ki a Mag-házban. A tárlat november 17-ig tekinthető meg.

Törekvés minden kézműves szakmában, hogy a hagyományos dolgokat mentsék át a mába, a divatba, a lakáskultúrába, ízlésesen, értékteremtő módon. Jelen esetben azt várták a pályázóktól, hogy a Kárpát-medence népi ékszerkultúráját tekintsék alapnak, forrásnak, és úgy hozzák létre saját alkotásaikat.

Az előadók és az egyesületi elnök: Nagy Gyöngyi (balról), Komjáthi Tamásné és Kiss Gabriella (A szerző fotója)

A legjobbak anyagi elismerésben részesültek, három kategóriában. Hagyományos népi ékszerek: 1. Kiss Katalin Laura (Budapest), 2. Góli Ramóna (Alsónyék), 3. Kovács Ernő (Taksony). Újrafogalmazott népi iparművészeti alkotások: 1. Pálné Osvald Éva (Dombóvár) és Szlávecz Lilla (Budapest), 2. Kalotaszegi Barangolók Alkotócsoport, 3. Bárány Mara (Budapest). Férfiékszer: 1. Gosztonyi Zoltán (Kaposvár), 2. Kovács Levente (Miskolc), 3. Csúcs Endre (Szekszárd). Különdíj: Jókainé Gombos Beatrix és Fehér Vilmos (Tahitótfalu).

Szakmai konferencia is társult a programhoz. Ezen két előadás hangzott el. Nagy Gyöngyi népi iparművész a gyöngyhímzésről beszélt, pontosabban arról, hogy a hímzésminták alkalmazása mennyiben jelent veszélyt és mennyiben lehetőséget a gyöngyfűzésben. Kiss Gabriella népi iparművész pedig a kalotaszegi díszítőművészetet ismertette, viseletbemutatóval egybekötve.

A kiállításmegnyitón közreműködött a Szekszárdi Gitárkvartett. A tárlat, a konferencia és a díjazás költségeit a Hagyományok Háza, a Magyar Művészeti Akadémia dél-dunántúli régiós irodája és a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület állta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában