DBU premier

2023.11.21. 20:00

Hamupipőke mindenkit elvarázsol (galéria)

Klasszikus német mesedarabot mutatott be a Deutsche Bühne Ungarn. A Zwei Tauben für Aschenputtel azt üzeni, hogy bármi megtörténhet, ha nem adjuk fel a reményt. A színházban élmény várja nemcsak a gyermekeket, hanem a felnőtteket is.

Szeri Árpád

Klasszikus német mesedarabot mutatott be a Deutsche Bühne Ungarn

Fotó: Mártonfai Dénes

A Grimm testvérek meséi úgy jó három évtizeddel ezelőtt még a kibontakozó gyermeki személyiséget kedvezően fejlesztő, mindennapi olvasmányok közé tartoztak. Ez mostanság sem lenne másképpen, amennyiben például az erre szakosodott tévécsatornák nem zúdítanák rá jobbára a látványra, akcióra építő történeteket a gyanútlan kicsikre. Ezzel együtt akad néhány olyan Grimm klasszikus, mely ma sem merült feledésbe. Közéjük tartozik a Hamupipőke is. A Magyarországi Német Színház a fivérek ezen gyöngyszemét tűzte műsorára, a bemutató kedden délután három órakor zajlott le.

A német eredetiben Zwei Tauben für Aschenputtel – Két galamb Hamupipőkének – címet viselő darab Catharina Fillers és Stefanie Schnitzler átirata nyomán új elemekkel gyarapodott, modernizálódott, de azért ezzel együtt sem távolodott el az eredeti változattól. Miképpen a Deutsche Bühne Ungarn honlapján olvasható: a színház „friss csomagolásban hívja életre” a klasszikus mesét. Ugyancsak ezen a lapon szerepel a következő ismertetés úgy a cselekményről, mint a mű üzenetéről: „Végy néhány galambot, egy gonosz mostohát, egy herceget és egy porba tiport leányt. A Hamupipőke bemutatja, hogyan válik egy kitaszított, elhagyott lány gyönyörűszép hercegnővé, és ezzel a reménybe vetett hit létjogosultságát hinti el a szívünkben. Öt színész kalauzol minket végig a történeten úgy, hogy ők játsszák a történet összes szereplőjét a mesélő galamboktól a gonosz mostoháig.”

A korábban német nyelvterületeken más színházak által játszott darab hasonló, lélekemelő tanulságok megfogalmazására késztette a kritikusokat. A Zwei Tauben für Aschenputtel „arra ösztönzi a gyerekeket, hogy ne tűrjenek el igazságtalanságot, bízzanak igaz barátaikban és megérzéseikben.” Avagy „ez a költői történet” arra biztat, hogy „soha add fel, higgy a szerelemben és a jóságban.”

– Az ifjú korosztályra tekintve minden évben műsorra tűzünk egy mesedarabot, tehát ezt a gyakorlatot követtük most is – mondta el lapunknak Lotz Katalin, a DBU igazgatója. – Azért döntöttünk a Hamupipőke mellett, mert vélhetően ma is sokan ismerik ezt a történetet. Üzenete az, hogy bármit elérhetünk, ha hiszünk az átváltozásban és ha ezzel együtt soha nem adjuk fel a reményt. Az előadást ötéves kortól ajánljuk a gyermekeknek, de nemcsak nekik, hanem őket kisérő szüleiknek, a családoknak, tehát a felnőtteknek is élményt kínálunk. 

A mesejátékot Stephan Rumphorst rendezte, személye nem ismeretlen a DBU-ban, hiszen négy évvel ezelőtt ő vitte színre – iskolákban – az OUT! – A net fogságában című osztálytermi darabot. A szereposztás a következő: 1. galamb, Lány / Hamupipőke: Perrine Martin. 2. galamb, Mostohanővér, Tánctanár, Hölgy a bálban: Melissa Hermann. 3. galamb, Mostohanővér, Állólámpa: Sipos Eszter. 4. galamb, Herceg: Dominik Spies / Horgász Dezső. 5. galamb, Apuka, Király: Niklas Schüler.

A hetven perces előadás mintegy nyolcvan százalékban németül, valamint, a jobb megértés segítése érdekében úgy húsz százalékban magyar nyelven zajlik. A Zwei Tauben für Aschenputtel a premiert követően szerdán 10 órától, csütörtökön 15 órától és pénteken 10 órától is megtekinthető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában