Irodalom

2023.11.26. 15:30

Vers- és prózamondó-találkozón tisztelegtek Baka István emléke előtt

Baka István hangja töltötte be szombaton délelőtt a szekszárdi Művészetek Háza falait, amikor az „Én itt vagyok – Üzenet Új-Huligániából” Kárpát-medencei vers-, énekelt vers- és prózamondó-találkozó és verseny megnyitóján felvételről lejátszották azt. Az irodalmi találkozóval a Szekszárdon született író, költő emléke előtt tisztelegtek.

Révészné Hanol Erzsébet

Fotó: Kiss Albert

Köszöntő gondolataiban Orbán György előadóművész, a Baka István Alapítvány kuratóriumának elnöke Kányádi Sándort idézve arról beszélt, hogy a „vers az, amit mondani kell”, s örömmel látja, hogy ismét sokan érkeztek a Kárpát-medence különböző pontjairól azok, akik úgy érzik, vannak sorok, amiket mondani kell. Baka kapcsán kiemelte, hogy Szekszárdra mindig hazajött, amikor alkotásba kezdett, a vármegyeszékhelyen élők számára pedig ismerősek azok a zugok, amelyek az írót megihlették. Orbán György szerint feladatuk, hogy mindezt élővé tegyék, ennek sikerét pedig a rendezvény is bizonyítja. Kiemelte ugyanakkor, hogy az esemény nemcsak verseny, hanem egy találkozási lehetőség is, amikor ismerősök és ismeretlenek szólhatnak egymáshoz.

A nap folyamán két fordulóban álltak zsűri elé a résztvevők. A középiskolások kategóriájában Telek Zsófi lett az első, Endrődi Emma a második és Nagy Eszter Anna a harmadik. A felnőttek között Borbély Mihály előadását találták a legjobbnak, Rajner Ágota a második, Méri Mátyás a harmadik helyen végzett. Énekelt vers kategóriában megosztva lett első Miskolci István és a Csobogó együttes. A kategóriagyőztesek meghívást kaptak a Versünnep Nemzetközi Seregszemlére. Emellett különdíjakat is kiosztottak. Ilyen elismerést kapott Strich Lászlóné, Ster Lászlóné, Horváth Róbert, Gábor Zalán Sándor, Németh Bercel, Gellérfi Zsuzsanna, Görcsös Ákos, Kiss Anna Dorottya, Lénárdt Olivér, Dávid Marcell, Főglein Liza Kató és Kürtös Mátyás.

Az eredményhirdetést megelőzően a Komp Kollektíva Weöres-szimfóniák című előadását mutatta be, vasárnap pedig Mesterkurzus címmel műhelymunkára, szakmai beszélgetésre várták a résztvevőket. Merő Béla Találkozások című kötetének péntekre tervezett bemutatója elmaradt, mert a szerző egy sajnálatos eset okán nem tudott megérkezni Szekszárdra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában