Teol.hu podcast

2023.12.23. 19:00

Két népcsoport konyhájában is otthonos – podcast

Kisebbfajta rekordként immár két szakácskönyvet is letett az asztalra a Kakasdon élő Réti Andrásné született Hortobágyi Judit, a teol.hu podcast vendége.

Szeri Árpád

Réti Andrásné a Teol podcast stúdiójában (Fotó: M. D.)

A kakasdi sváb konyháról címet viselő, illetve a Székely nagyanyám konyhája elnevezésű kötet a két népcsoport jellegzetes ételeit, süteményeit mutatja be részletes leírásokkal, nagyon szép képekkel. Ahogy mondani szokták, egyik kötet miatt sem kellett a szomszédba mennie „anyagot” gyűjteni. Ugyanis székely-sváb házasságból született Kakasdon.

Mindkét nagyszülőnél a konyha volt a központi helyiség, ami egyébként mágnesként vonzotta a nagyik csemegéivel kényeztetett kis Juditot. Itt, azaz a két konyhában kísérte figyelemmel az étkek készítésének folyamatát és sajátította el a sütés-főzés tudományát. Első önálló remekét egy sós perec jelentette 12 éves korában. Ez a finomság későbbi életének meghatározó péksüteménye lett, hiszen tömegével készítette, amikor a kaksdi pékséget üzemeltette.

Réti Andrásné az értékmentés szándékával, a múlt és a benne élt emberek tisztelete jegyében állította össze említett két könyvét. Abban is bízva, hogy a felsorolt, receptekkel bemutatott ételek közül néhányat visszahelyezhet asztalunkra. S mivel itt a karácsony, a vele készített beszélgetésben mindkét népcsoport konyhájából javasol is néhány olyan étket, melyek ma is az ünnepi asztal ízletes és tartalmas gasztronómiai remekei lennének.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában