Népművészet

2023.12.22. 10:48

Sióagárdi terítő a Lovagteremben

A 30. Betlehemi Jászol Kiállítás a Szent István Bazilika Lovagtermében látható, Budapesten.

Wessely Gábor

Finta Mihályné néhány munkáját mutatja. (A szerző fotója)

Mintegy száz tárgyalkotó kézműves munkáit tekintheti meg a közönség január 7-ig. Ott van a sióagárdi Finta Mihályné fehér, lyukhímzéses ünnepi terítője is. A kiállításra beválogatott anyagból háromnyelvű képeskönyv készült.

A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) – az IPOSZ-szal, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozatával, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Turisztikai Irodájával és a ciszterci szerzetesrenddel együttműködve – immár három évtizede adja közre a felhívást, melyre művészek, kismesterek, alkotócsoportok küldenek be igényes munkákat az egész Kárpát-medencéből. Szakavatott zsűri választja ki közülük a kiállításra érdemeseket.

Fintáné 2013-ban kapcsolódott be, s rendre a legjobbak között szerepel. (Nemcsak kiállító, hanem díjazott is.) A helyi viselet, mintakincs továbbadása, átörökítése a célja. Készít sióagárdi hímzett ingeket, kendőket, zsebkendőket is. Szeretne hiteles darabokat hagyni az utókorra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában