Adventi koncertek

2023.12.26. 11:30

Zenével készítették fel lelküket az ünnepekre Kakasdon

Teltház fogadta a kakasdi faluház fellépőit december 17-én, vasárnap. Sebestyén Lajos, a helyi székely dalárda tagja osztotta meg portálunkkal ünnepi gondolatait.

Farkas Eszter

Advent harmadik vasárnapján bonyhádi és szekszárdi zeneiskolások léptek fel a Kakasdi Faluházban

Fotó: Sebestyén Lajos

Az első karácsonyi koncertet 1998-ban tartották meg a kakasdi faluházban. Azóta minden évben, karácsonyhoz közeledve a Bonyhádi Zeneiskola tanárai és növendékei adnak koncertet, hogy az ünnepi készülődést még szebbé, boldogabbá tegyék.

– Nem kis büszkeséggel töltheti el Elmauer Józsefet, a bonyhádi zeneiskola közelmúltban nyugalomba vonult igazgatóját, hogy az elmúlt huszonöt évben nagyon sok tehetséges növendékük lépett fel a kakasdi színpadon, közülük ketten elnyerték a Prima Primissima díjat, többen Európa híres egyetemein folytatják zenei tanulmányaikat, járják a nagyvilág koncerttermeit – mondta Sebestyén Lajos. – Számosan élethivatásnak választották a zenét, de sokan közülük avatott amatőrként maradtak zene közelben. Zenélnek, oktatnak, nevelnek. Tehetségekben ma is bővelkednek.

Az áttekintés után Mayer Mihály nyugalmazott megyéspüspök rövid, tömör nyitóbeszédében kiemelte mennyire fontos Jézus születését felkészülten várni, a lelkünket alkalmassá tenni a befogadásra. „A koncert is hozzásegíthet a felkészüléshez, ha a zenét nem csak halljuk, hanem átérezzük az üzenetét.”

A közel kétórás koncerten folyamatosan váltották egymást a tanárok és a növendékek. Idén a bonyhádiak mellett szekszárdi zenetanárok és diákok is színpadra léptek. 

– Nem mulaszthatom el megemlíteni azt a mérhetetlen alázatot, odaadást, figyelmet. ahogy a tanárok a növendékeket irányították, kíséretüket biztosították. Külön kiemelendő Elmauer József szervező munkája, amely nélkül ma nem beszélhetnénk negyed évszázados hagyományról. Az már szinte eltörpül e mellett, hogy ezen az estén is ő volt, aki a legtöbb tanocnak biztosította a zongorakíséretet.

A koncert befejezése után a Faluház udvarán gyülekezett mindenki, ahol a harmadik adventi gyertyát meggyújtották. A harmadik gyertya az öröm jelképe.

Ezúttal a Német Kisebbségi Egyesület  volt a rendezvény házigazdája. Karika Ágnes köszöntője után a helyi német kórus karácsonyi énekeket adott elő, majd a vendégként jelenlevő várdombi német nemzetiségi együttes előadásában gyönyörködhettek a látogatók. Teával, forraltborral, süteménnyel és kürtőskaláccsal várták az árusok a rendezvény látogatóit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában