Hírlevél

2024.01.06. 07:00

A találkozó visszhangja is kiemelkedő volt

Összegzést készített a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület elnöksége a szerveződés múlt év második félévében végzett munkájáról. Az egyesület online Hírlevelében megjelent, széles merítéssel készített áttekintéséből az alábbiakban idézünk fel – a teljesség igénye nélkül – néhány fontos eseményt.

Szeri Árpád

Dr. Gesztesi Enikő és csapata a szekszárdi látnivalókkal is megismerkedett (Fotó: Mártonfai Dénes)

Díj átadás a Parlamentben 

Július 10-14. között Budapest adott otthont az 50. Országos Honismereti Akadémiának. A TMEAHE  tizenöt taggal – köztük dr. Geszesi Enikő elnökkel és Barteczka Mária titkárral – vett részt az öt napos programon. Dr. Szőts Zoltán, a Bonyhádon élő tanár, történész-geográfus, a Völgységi Múzeum nyugalmazott igazgatója a Honismereti Szövetség legnagyobb díját, a Bél Mátyás-díját vehette át a rendezvényen, a Parlament épületében. 

A Szekszárdi Magasiskola Mészöly Miklós Irodalmi Akadémia Írói alkotótábora és a mesterkurzusa zajlott le július 10-14 között Szekszárdon. Az alkotótábor megnyitója és szervezője Liebhauser János, az Illyés Gyula Könyvtár igazgatója, az egyesület tagja volt. 

Hetvenötödik születésnapja alkalmából július 25-én a Baka István Alapítvány kezdeményezésére Baka István díszsírhelyénél közös megemlékezésre gyűltek össze a költő, író, műfordító barátai, tisztelői. A szekszárdi alsóvárosi temetőben található helyszínen Gacsályi József költő méltatta Baka rövid, ám annál gazdagabb pályafutását. A megemlékezésen a résztvevők többségét a TMEAHE tagjai adták.

Tavaly augusztusban nyugdíjba vonult dr. Várady Zoltán, a MNL Tolna Vármegyei Levéltárának igazgatója. Mint a Hírlevélben olvasható, az egyik legjelentősebb támogatója volt az egyesület munkájának. Tevékenysége elismeréseképpen szeptember 30-án a Károli Gáspár Református Egyetemen vehette át a Károli Emlékérem kitüntetést. 

Az egyesület vezetősége július 29-én dr. Gesztesi Tamást Egyed Antal-díjjal jutalmazta. A nyugalmazott főorvos, számos helytörténeti munka szerzője tavaly december 18-án hunyt el.

Országos rendezvény Bonyhádon 

Az egyesület, karöltve a Honismereti Szövetséggel,  augusztus 14-18-a között szervezte meg az Országos Ifjúsági Honismereti Akadémiát Bonyhádon. Az öt napos, Regélő szülőföld. Népmondák szülő-és lakóhelyemen című seregszemlén összesen nyolcvanhárom diák, egyetemista, kísérőtanár és szervező vett részt, hét fiatal a határon túlról érkezett. Összesen húsz korreferátum hangzott el negyvenhárom diák előadásában. A rendezvény fővédnöke Potápi Árpád János államtitkár, védnöke pedig Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád polgármestere volt. Az Akadémiát három egyesületi tag szervezte és irányította: dr. Gesztesi Enikő, dr. Szőts Zoltán és Zsámboki Árpád István. Rajtuk kívül végig a táborban tartózkodott Barteczka Mária, Szabóné Kiss Erzsébet és dr. Molnár Zsuzsanna. A Hírlevélben olvasható megállapítás szerint a találkozó nagyon jól sikerült, „a visszhangja is kiemelkedő, köszönhetően a beléfektetett hatalmas munkának, a sok-sok támogatónak.”

Augusztus 29-én Szekszárdon, A Város Napján Bognár Cecil Gyula, az egyesület tagja Közjóért kitüntető díjban részesült, több évtizedes közösségformáló tevékenysége elismeréseképpen. 

A TMEAHE szeptember 6-án emlékezett meg Szekszárdon, a Béri Balogh Ádám Emlékműnél a kölesdi csata 315. évfordulójáról. A társrendező az A'-só ucca – Csatár – Bakta Civil Egyesület volt. A vendégeket dr. Gesztesi Enikő köszöntötte. Ünnepi megemlékező beszédet Balogh Attila, a Tolna Megyei SZC Bezerédj István Technikum igazgatója, az egyesület tagja tartott.

Immár tizenegyedik kötete jelent meg Szabadi Mihály pedagógus-koreográfus-néprajzkutatónak, az egyesület tagjának. Az a négy kicsi fenyőfa – ezt a címet viseli a könyv, melynek bemutatója szeptember 7-én történt meg Szekszárdon, a Művészetek Házában. „Külön öröm” – olvasható a Hírlevélben – „hogy a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület is szerepel név szerint az egyik elbeszélésben.” 

Kölesden kaptak kitüntetéseket

Az egyesület szeptember 30-án Tengelicen, a Faluházban ötven egyesületi tag jelenlétében tartotta meg  XXIV. Megyei Találkozóját. Ez alkalommal újabb öt honismerő, támogató lehetett tulajdonosa az Országos Honismereti Szövetség Emléklapjának: Dránovits István, a Tolnatáj Televízió igazgatója, Gruber László, a bonyhádi gimnázium földrajz-történelem szakos tanára, a lugosi Király Rozália nyugalmazott pedagógus és férje, Király Zoltán, nyugalmazott újságíró, szerkesztő, valamint Szepesi László nyugalmazott újságíró, szerkesztő, rádió riporter. A TMEAHE Egyed Antal-díjjal honorálta Cserna Anna nyugalmazott főlevéltáros, igazgatóhelyettes, Farkas Pál szobrászművész és dr. Gesztesi Tamás nyugalmazott főorvos munkáját.

Az egyesület október 23-án részt vett Szekszárdon is a városi koszorúzáson, emlékezve az 1956-ban Tolna vármegyében történt eseményekre. Ugyanezen a napon dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna tagtárs Pakson Pro Urbe kitüntetést vett át, mivel munkásságával – elsősorban a Paksi Városi Múzeum 1998-tól öt cikluson át történt vezetéséért – elévülhetetlen érdemeket szerzett a város hagyományainak és értékeinek kutatásában és széles körű népszerűsítésében. Ugyanebben a hónapban a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége élére választották Ódor János Gábort, a Wosinsky Mór Múzeum igazgatóját, az egyesület tagját. 

A Kölesdi Felnőtt Honismereti Szakkör november 11-én tartotta XXXII. kiállításának megnyitóját a község IKSZT Galériájában. Az Amit megőriztünk című anyagot összeállította és rendezte dr. Kiszler Gyuláné, közreműködött Greifensteinné Zsebe Anita művelődésszervező, mindketten az egyesületi tagjai. 

December 18-án dr. Ótos Miklós nyugalmazott főorvos, az egyesület tagja harmadik könyvével állt az érdeklődők elé a vármegye székhelyén, a Belvárosi Plébánia Közösségi Házának nagytermében. A Perr Viktor a pap, aki szembeszállt a kommunista hatalommal című kötet bemutatására – közölte a Hírlevél – az egyesület idén is lehetőséget fog teremteni.

Fotó: Mártonfai Dénes
Képalá.: Az Országos Ifjúsági Honismereti Akadémia vendégeit a szervezők kirándulásokra is elvitték
https://www.teol.hu/helyi-kultura/2023/08/felfedeztek-a-megyet-az-ifju-akademikusok#google_vignette

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában