Elvarázsolták a hallgatóságot

2024.01.30. 10:07

Felemelő koncert Szekszárdon: együtt játszottak gyermekükkel a szülők

Különleges hangverseny kezdődött kedden kora este Szekszárdon, a Liszt Ferenc Zeneiskola dísztermében. Az iskola művésztanárai a zenét tanuló gyermekükkel játszottak együtt.

Szepesi László

Ilyen családi koncert régen is volt néhányszor a szekszárdi zeneiskolában, s most ezt szervezte újra Erősné Máté Éva többek között azért is, mert ez része pedagógusi mesterprogramjának. Ő volt ennek a koncertnek műsorvezetője, s bevezetőjében elmondta, ilyenről álmodott. 

Színé Köntös Hedvig és András fia cselón játszott, zongorán Erősné Máté Éva kísérte játékukat. Fotó: Makovics Kornél

A kezdés pedig nem csak szép, hanem bájos is volt. Lakatos Orsolya ült a zongorához, s partnere Mészáros Kata a legszebb hangszeren, emberi hangon adta elő a produkciót. Ugyanis ő még óvodás, és bár szüleivel ott van minden koncerten, most még csak énekel. Csilingelő hangon adta elő Weöres – Gryllus gyermekeknek írt dalait. Közben lábával ütemre kalimpált, harangozott.

Az éneket két cselló hangja követte. Színé Köntös Hedvig és András fia játszott. A következő számnál ismét cselló volt a szólóhangszer, amelyet Nagy Emma Imola szólaltatott meg, őt zongorán édesanyja, Tóth Imola kísérte. Aztán a termet betöltő mélyebb hangok után fuvola és hegedű következett. Töttős-Erős Edina és leánya Töttős Réka, Franz Behr: Este a tengeren című etűdjét játszotta. 

A Liszt Ferenc zeneiskola szeptember óta önálló művészeti intézmény lett, s ide tartozik a tolnai Fusz János Zeneiskola is. Ott tanít Maul Miklós Péter, aki lányával, Viktóriával az ősi hangszer, a kürt mai változatát szólaltatta meg.  

Lozsányi Tamás orgonaművész zongorát is tanít, s ezen a családi koncerten lányával, Juliannával együtt Christian Bach F-dúr Rondóját mutatták be. A komoly zenét filmzene követte, Nino Rota Rómeó és Júlia legismertebb témáját játszotta Lászlók Éva gitáron, s lánya, Deák Júlia fuvolán. 

Végül, a nem csak különleges, hanem egyben pompás tanár-szülő és gyermeke koncertet mintegy megkoronázta a záró szám. A népi hegedűt tanító Mihalovics Zsolt, két fiával, Bencével és Zsolttal, s a Bogyiszlói Zenekar többi tagjával bogyiszlói dallamokat megszólaltatva varázsolta el a hallgatóságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában