Ünnepség

2024.01.19. 14:00

Mészöly Miklósra emlékeztek Szekszárdon

Immár huszonegyedik alkalommal rendezték meg a Mészöly Miklós emléknapot Szekszárdon, a Kossuth díjas író szülővárosában. A Mészöly-emlékplakettet idén Baranyai László, író, újságíró kapta, míg a Mészöly-díjat Tompa Andrea író, színikritikus vehette át.

Bencze Péter

A Mészöly-emlékplakettet idén Baranyai László, író, újságíró kapta, míg a Mészöly-díjat Tompa Andrea író, színikritikus vehette át.

Fotó: Makovics Kornel

A Kossuth díjjal elismert Mészöly Miklósra emlékezett január 19-én szülővárosa. Idén is a Mészöly Miklós Egyesülettel közösen idézték fel az író, költő emlékét. Az idei megemlékezés immár a huszonegyedik volt a sorban. A Művészetek Házában pénteken délelőtt megtartott ünnepség elején Szörényi László, a Mészöly Miklós Egyesület tiszteletbeli elnöke, valamint Csötönyi László, a szekszárdi közgyűlés Kultúra, Civil Szervezetek és Városmarketing Bizottságának elnöke mondott köszöntőt. Ezt követően a Mészöly Miklós díjat tavaly átvevő  Szeifert Natáliáró mutattak be egy portréfilmet. Az alkotást Gacsályi József és Pomsár Tamás készítette. A film után Dávid Marcell, a szekszárdi I. Béla Gimnázium diákja, adott elő Mészöly Miklós alkotásaiból részleteket. Ő az a fiatal, akit a csütörtökön megtartott Mészöly Miklós Vers- és Prózamondó Versenyen idén a legjobbnak ítélt a zsűri.

Tompa Andrea vehette át a Mészöly Miklós díjat

Mindezek után a Mészöly Miklós díj átadása következett. Idén ezt az elismerést Tompa Andrea, kolozsvári származású író, színikritikus vehette át Kelemen Páltól, a Mészöly Miklós Egyesület ügyvezető alelnökétől. A díjazottat Szolláth Dávid, az egyesület elnökségi tagja méltatta. A 2021-ben szintén Mészöly-díjjal elismert irodalmár arról beszélt, Tompa Andrea és Mészöly Miklós egymástól nagyon eltérő időkben alkottak, ám mégis van bennük közös. Mégpedig – mások mellett  – az, hogy mindkettejük életét meghatározta egy-egy korforduló. Tompa esetében – aki eddig öt regényt írt – a Ceaușescu-i forradalom, majd a magyar rendszerváltás, míg Mészöly a második világháború szörnyűségeit és az azt követő új világrend kialakulását és megszilárdulását élte át. Ezért, mindkettejükre igaz, hogy felnőttként egészen más világban kell élniük, mint amire fiatalként készültek – tette hozzá Szolláth Dávid.

Baranyai Lászlónak ítélték oda a Mészöly Miklós Emlékplakettet

Ezt követően a Mészöly Miklós Emlékplakett átadása következett: az elismerést idén Baranyai László, író, újságíró, a Mészöly Miklós Egyesület alapító tagja kapta. Laudációjában Liebhauser János, az Illyés Gyula Könyvtár igazgatója elmondta, a kitüntetett évtizedek óta foglalkozik Mészöly munkásságával. Szépírói tevékenységét 1969-ben kezdte, majd figyelme a sport felé fordult: aktívan részt vett a hazai triatlon sport megteremtésében. Írni újra a 2000-es évek elején kezdett. Regényein kívül rendszeresen jelennek meg drámái és novellái rangos szépirodalmi lapokban, kiadványokban. Amint Liebhauser János felidézte: Baranyai László személyes jó barátja volt Mészöly Miklósnak, az író nevét viselő egyesület munkájában pedig a kezdetek óta aktívan részt vesz. Így hosszú esztendőkön keresztül segítette az emléknapok, valamint a Szekszárdi Magasiskola létrehozását és megtartását. A Mészöly Miklós felesége, Polcz Alaine által írt „Asszony a fronton” című emlékiratokat felhasználva színpadi átiratot készített, amit Vidnyánszky Attila rendezésében mutattak be.

Az ünnepségen közreműködtek a Szekszárdi Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és tanárai. A délelőtt során pedig kettő pódiumbeszélgetésre is sor került. Baranyai Lászlót Liebhauser János könyvtárigazgató, valamint Ódor János Gábor, múzeumigazgató kérdezte, Tompa Andreát pedig Visy Beatrix irodalomtörténész faggatta. Az emléknap programjának délutánja a Szent István téri Agóra sétányon található Mészöly Miklós szobor megkoszorúzásával folytatódott. Ezt követően pedig az Irodalom Házában zajlott fakultatív tárlatvezetés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában